sunnuntai 30. lokakuuta 2011

DesuCast - animeradiota suomalaisittain

Desucast on Desuconin järjestäjien pitämä viikoittainen animeaiheinen radiolähetys, joka ilmestyy tiistaisin. Puhujina ovat Mika ”Pararin” Valtonen, Henna-Riina ”Perho” Kakkola sekä Valtteri ”Tounis” Strömsholm. Se löytyy esimerkiksi Desuconin blogista. Tähän mennessä casteja on ilmestynyt seitsemän.

Aloin tässä oikein miettimällä miettimään palautetta DesuCastille ja huomasin aika pian, ettei tämä mahdu millään muutamaankaan Tweettiin. Siispä päätin kirjoittaa oikein blogitekstin asiasta.
Aiemmin kommentoin, että castit eli lähetykset ovat hieman liian pitkiä, ja 45 minuuttia olisi ideaali aika. Tämän taustoina on se, että itse en voi tehdä oikein mitään lähetystä kuunnellessani. Jos selaan internettiä, ajatus harhailee, ja hetken päästä huomaan, että minulta meni kokonaan jonkun puheenvuoro ohi. Tämän huomattuani ensimmäinen lähetys tulikin kuunneltua tylsästi istuen ja möllöttäen. Seuraavan lähetyksen ajan yritin tiskata. Vaikka käänsinkin volyymit lähes täysille, monta sanaa meni sieltä täältä ohi. Siivoamisessa oli sama juttu. Seuraavaksi keksinkin hyvän aktiviteetin: neulominen. Sitä onkin sitten harrastettu loppucastien ajan. Yksi hyvä idea olisi laittaa cast mp3:seen ja kuunnella sitä vaikkapa lenkillä tai ajaessa autoa. Jos jollekin tulee jotain muuta mieleen, saa toki ehdotella.

Jos nyt kuitenkin oletetaan, että kaikki kuuntelijat saavat aikansa kulumaan ja jaksavat kuunnella vaikkapa kahden tunnin lähetyksiä, niin mitä voisi parantaa? Rakenne voisi olla vähän selkeämpi. Castiin voisi keksiä esim. viisi eri slottia, kuten nykyäänkin on menevän kauden animet, Desucon, lukijakysymykset jne. Nämä kuitenkin voitaisiin erotella jotenkin selkeämmin, eikä vaan ”joo eiköhän tää ollu tässä, seuraavaan…”, vaan esim. joku tunnari (älkää kysykö kuka sen tekee), muutaman sekunnin pimputus jossa joku huudahtaa pirteällä äänellä ”Desucon-uutisia”. Okei joo, voihan ilman tätäkin elää, mutta siitä saisi vähän virallisuuden tuntua. Desuconin blogissa voisi olla jokaisen castin merkinnässä suunnilleen se aika, missä kohdassa alkaa mikäkin slot, ja esim. mistä animeista puhutaan. Näin joku sellainen kuuntelija, joka ei tiedä eikä haluakaan tietää mitään tämän kauden animeista voi hypätä tämän yli. Tämä kaikki toki vaatii vähän enemmän säätöä.

Musiikki herätti myös ajatuksia. Nykyäänhän alussa soitetaan pieni pätkä jostakin animebiisistä. Pitemmässä lähetyksessä voisi soittaa musiikkia keskelläkin, mutta se ei ehkä olisi kovin järkevää, se söisi vain liikaa aikaa keskustelulta. Paras ratkaisu, johon itse päädyin, olisi soittaa yksi kappale jokaisen lähetyksen lopussa. Tällöin kuuntelija tietää, ettei mitään puhetta tämän jälkeen tule, ja voi rauhassa skipata kappaleen yli. Jos biisi iskee, sen voi toki kuunnella. Cast näyttäisi pari minuuttia pidemmältä, mutta olisi sitä vain, jos kuuntelija niin tahtoo. Esimerkiksi voisitte soittaa alussa pienen pätkän jostain, kuten nykyään, ja lopussa biisin sitten kokonaan alusta loppuun. Plus muuten voisitte kertoa, mikä kappale on kyseessä. Tämä on tainnut edellisissä jäädä tekemättä ja saattaa haitata jotakin. (Voihan sitäkin toki jälkeenpäin vaikka Twitterissä kysyä mutta niin.) Itse kun en löydä animebiisejä muuten kuin katsomalla kyseistä animea, olisi kiva kuulla musiikkia muistakin. (Onnistuisikohan muuten jonkun instrumentaalisen soittaminen hiljaa taustalla? Oikeissakin radioissa taitaa aina olla joku taustamusiikki juonnoilla.)

Entäs sitten puheenaiheet? Tähän mennessä se on ollut ok, mitään ei saa pois ottaa. Lisäyksiä voisi keksiä vaikka kuinka paljon. Ihan ensimmäisenä tulee mieleen uutiset ja ajankohtaiset aiheet, muut kuin itse anime. Suomi on siinä ehkä ensisijalla. Nythän on juuri tullut Jari Lehtiseltä Animen historia-opus. Jos joku teistä saa sen käsiinsä, voisitte vähän vaikka jutella siitä. Joo, Anime-lehdessä varmasti käsitellään sitäkin, muttei epämuodollisesti monen ihmisen toimesta. Suomen julkistetuista mangauutuuksistakin voisitte vähän kertoa omia tuntemuksia. Ja miksei myös englanninkielisistä, kyllähän sinnekin käännetään välillä kovia nimikkeitä. Plus kaikki muut uutiset. Esimerkiksi jokainen puhuja voisi poimia yhden mielenkiintoisen uutisen viikonvarrelta, jakaa sen muille ja kysellä, mitä mieltä muut ovat.
Toki itsekin seuraan animeuutisia netistä, joten tiedottajana Desucast tuskin toimii (ellei joku uutinen ole jäänyt välistä). Sen sijaan kaipaisin juttelua uutisista. Luen uutiseni ANN:sta, mutten koskaan lue sen keskusteluja. Ainoat uutiskeskustelut, joita olen koskaan lukenut, ovat Aniki ja Anime-lehden uutisten kommentit, ja, no… Kaipaisin jotain vähän järkevämpiä mielipiteitä. Blogeissakin harvoin käsitellään uutisia.
Animen tekijöistäkin voisi vähän jutskata. Viime kerralla sivusitte Yamakania, siitä olisi saanut vaikka mitä puhuttua. Se on aina mielenkiintoista, kun alatte puhua jostakin uudesta sarjasta, ja Tounis vetäisee liudan sarjoja, mitä sama ohjaaja on tehnyt. Tällaiseen voisi käyttää vähän enemmänkin aikaa. Sitten tällaisia animen ilmiöitä voisi kommentoida kuten moe, tosin sitä on käsitelty varmaan jo ihan tarpeeksi. Spekulaatiota siitä, mikä on seuraava iso juttu animessa? Jotain tällaista. Aiheita nyt voi hakea vaikkapa conien ohjelmistoista tai blogikirjoituksista. Aiheet voivat siis olla samantyylisiä, koska useinkaan näissä ei ole pahemmin suoranaista keskustelua (paitsi paneeleissa ja blogien kommenteissa, mutta nekin ovat vähän erilaisia).

Puhujissa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta kaipaisin näiden kolmen vakionaaman lisäksi jonkun toisen puhujan. Toivottavasti Madu nyt innostui ja jää vastaisuudessakin puhumaan. Alussahan ajatus taisi olla, että joka viikko neljä puhujaa plus yksi vieras. Kuulostaa mielestäni ihan hyvältä. Ilmeisesti vieraita on vähän hankala saada mukaan, koska heitä nyt on ensimmäisen lähetyksen jälkeen ollut yksi plus Madu, joka toivottavasti ei jäänyt vain vieraaksi. Ehdottaisin tähän jotain ”vieras joka toinen viikko”-ratkaisua. Ei nyt välttämättä niin orjallisesti, mutta suunnilleen. Aiemminhan vieraat ovat olleet ajankohtaisia, mikä on hyvä, mutta ihan hyvin voitte vaikka värvätä pikkusiskonne puhum – tai ehkä ei. Vieraiden ei kuitenkaan aina tarvitse olla ajankohtaisia. Voi olla vaikkapa asiantuntija, tai muuten vaan kiinnostunut aiheesta, josta aiotte puhua, tai sitten ihan joku ”tavis”. Kannattaa aina vieraiden kohdalla kysellä, onko hän katsonut niitä animeja, joista aiotte sillä kerralla puhua, vai pitäisikö vierailua lykätä viikolla, jolloin puhutaankin vain hänen lempianimeistaan. Eli lisää vieraita kiitos. Kai nyt joku suostuu?
Ja voihan sen Petterinkin ottaa joskus takaisin vieraan muodossa. Kysellä vaikkapa Anime-lehden kuulumisista.

Voisitte muuten vähän enemmän mainostaa Desucasteja, ainakin nyt Anikissa. Voi olla, että kaikki kiinnostuneet eivät ole löytäneet vielä niitä. Tähän mennessähän casteja on käsittääkseni mainostettu vain Twitterissä, Facebookissa ja Desuconin omassa blogissa, ja näitä eivät löydä kuin Desuconia seuraavat. Voisi myös korostaa, ettei castissa todellakaan puhuta pelkästään Desuconin asioista, vaan yleensä animesta ja muistakin tapahtumista. Nämä voivat kiinnostaa niitäkin, jotka eivät Desuconissa käy tai siitä pidä.

Miksi Desucast sitten näyttää olevan niin tärkeä minulle? Miksi oikein aloin miettiä näitä juttuja? No, radio on ollut pienestä pitäen yksi sydäntä lähellä olevista medioista. Olen itsekin monta kertaa haaveillut siitä, että itse alkaisin pitää jotain netticastia, ja myös siitä, että olisipa jokin suomenkielinen animeaiheinen radiolähetys. Viimein se toteutui. Se nyt vain herätti ajatuksia, ja halusin tuoda ne kaikkien muidenkin tietoisuuteen. Toivottavasti muutkin kuuntelevat ja antavat palautetta. Ja toivottavasti omasta palautteestani oli edes jotain hyötyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti