16.1.2012

Ihan Tavallinen Desucon-raportti

Jeps. Frostbitesta siis.

Aloitetaan ajasta ennen conia. Joskus muutama viikko sitten en edes ajatellut, että tällainen on tulossa. En ollut kovinkaan innostunut. Sitten, reilua viikkoa aiemmin tajusin että hei, Frostbite on tosiaankin kohta, siellä pääsee ehkä näkemään ihmisiä ja animeaiheista ohjelmaa!
Kun katselin ohjelmakarttaa, näin melkein pelkästään ohjelmaa, mihin voisi mennä mutta mitä ei välttämättä ole ihan pakko nähdä. Siispä en suunnitellut kovin tarkkaan aikataulua, vaan päätin päättää tapahtumapaikalla, milloin menen mihinkin.


Lauantaiaamuna pääsimme luonani majoittuneen Tiskun kanssa aika kivuttomasti conpaikalle ja sisällekin. Takit narikkaan, cosplaypukuhuoneeseen laittautumaan (minäkin jopa cossasin! Abiru Kobushia Sayonara Zetsubou Senseistä) ja sitten avajaisiin. Jostain syystä avajaisissa ei tuntunut olevan ihan niin eeppinen tunnelma kuin kahdessa aikaisemmassa. Ehkä se johtui siitä, että kunniavieraita ei ollut tällä kertaa kuin yksi. Avausvideo oli kuitenkin aivan loistava, ja Frosti-chan tooosi suloinen.
Avajaisten jälkeen oli jonkinasteista hengausta, vanhojen tuttujen tapaamista ja ostoksilla käyntiä. Puolen päivän jälkeen suuntasin Opi tekemään visual novel-luennolle, jota olin odottanut ehkä eniten etukäteen. En nyt tiedä, oliko se paras tai mielenkiintoisin luento, mutta sain siitä hyviä neuvoja ja kannustusta oman vn:n kyhäämiseen. Olihan luento välillä hauskakin, ja "diaesityksen" tekeminen Ren'pyllä oli hyvä idea.
Sen jälkeen jatkoin vn-työpajaan. Tässä välissä tosin piti käydä hakemassa tietokone autolta, ja jouduin tekemään sen t-paidassa, koska narikassa kesti ja kesti. Varmastikin yli viisi minuuttia odottelin ja sitten päätin, että pakko juosta autolle. Ei onneksi ollut siinä vaiheessa yhtä kylmä kuin illalla.
Työpaja oli myös kovin antoisa. Sain tehtyä omaa pientä harjoitus-visual noveliani jo hieman. Vetäjät auttoivat aina, jos oli ongelmia, ja niitähän tuli muutama. Toinen myös näytti minulle hyödyllisiä mutta ennen kaikkia hauskoja kikkoja, joilla saa hahmon liikkumaan. Kiitokset tästä.

Kuva liittyy, toivottavasti saatte vielä joskus tietää miten.
Visual Novel-häröilyn jälkeen menin seuraavaksi Arigaatto, sanoi Kari Korpi - animea suomeksi-luennolle. Se osoittautui varmasti hauskimmaksi luennoksi, jonka katsoin. Sen Muumien jakson olin vasta nähnyt, enkä silloin edes varmaan hymyillyt sille kohtaukselle, mutta kun koko sali nauraa niin pakkohan siihen on lähteä mukaan. Huhhuh. Mutta hauskuuden lisäksi se oli myös informatiivinen, ja Lohen tytöt naiset ovat todella hyviä puhujia, joita kuuntelee mielellään.

Tässä välissä löysinkin taas kaveriporukkani - kuljin aika itsenäisesti koko conin ajan, mutta yksin en ollut oikeastaan kuin joillain luennoilla. Käytiin syömässä, ja sitten menin Gaalaan. Suurin virhe Gaalassa taisi olla pituus. Kai sen nyt jo DesuTalksista tiesi, ettei se kaksi tuntia kestä? No, gaala oli oikeastaan juuri sellainen kuin sopi odottaa: julistettiin palkinnot. Toki pääsali oli ainut oikea paikka sille, mutta yleisöä ei ollut oikein yhtään. Sitä en kommentoi, menikö palkinnot oikeille henkilöille.

Gaalan jälkeen ei enää ollutkaan muuta kuin hengausta. Oli hienoa tutustua uusiin ihmisiin, sekä jutella vanhojen kanssa. Joskus kymmenen jälkeen muistaakseni taisimme lähteä nukkumaan. Olisin halunnut nähdä Animen rakastamisen teorian, mutta tiesin, että tappaisin sekä itseni että Tiskun, jos ajaisin niin myöhään ja väsyneenä kotiin.

Tähän väliin kevennykseksi conin ostokset.

Saimmekin ihan hyvät yöunet alle sunnuntaiksi. Takaisin coniin (ilman cossia tällä kertaa) pääsimme vähän kymmenen jälkeen, kuten lauantainakin. Sunnuntai meni aika yllättäen hengatessa - olin ajatellut, että 11:30 asti on luppoaikaa ja loppuaika menisikin kunnon luentomaratonilla. Niin ei käynytkään, kun Tisku lähetti viestin istuessani MämmiKunniaan kysymys- & vastaussessiossa ja ilmoitti, että noin kahden minuutin päästä olisi Twittermiitti infon edessä. Twitter voitti Mämmin tällä kertaa, sori. Mutta oli tosiaankin kiva tutustua tai ainakin esitellä itsensä näille Twitteristä ja muuten animeskenestä tutuille tyypeille. Oli hauskaa.

Twitmeatin jälkeen tuli nälkä. Kävin heittämässä ruokaa lärviin ja meinasin mennä Realismi animessa ja mangassa-luennolle, mutta Tisku ilmoitti sen olevan aika tosi täynnä. Ei toki varmastikaan yhtä täynnä kuin Pokémon: raiskaamassa lapsuuttasi vuodesta 1996, johon oli myös tarkoitus mennä mutta hylkäsin ajatuksen siihen paikkaan, kun näin sen jonon. Siispä sen ajan katselin, kun Tisku pelasi Ao Onia (paras (ja ainut) kauhupeli minkä olen nähnyt) sekä luin Maaria Laurisen Phantomland-sarjakuvaa, jonka molemmat osat olin aiemmin ostanut taidekujalta.

Lopuksi oli vielä Moniaistillisen eeppinen legioonalaismultivisa, joka toki houkutteli jo pelkällä nimellään. Halusin sekä testailla itseäni että oppia jotain uutta. Kysymykset olivat aika vaikeita, mutta melkein kaikkiin löytyi yleisöstä vastaus. Itse tiesin vastauksen noin kolmeen: ensimmäisen ääninäytteen biisin nimen olisin tiennyt (ja osannut myös sanat), Madun heittämän Red Garden-kysymyksen olisin tiennyt viime Desuconin Gonzo-luennon perusteella ja se viimeinen kuva-arvoitus, jossa oli se linna, oli Kara no Kyoukai. Se tuli heti ensimmäisenä mieleen, ja siinä vaiheessa kun alettiin puhua elokuvasarjasta olin jo ihan varma, että se se on, mutta en tietenkään saanut koskaan suutani auki tarpeeksi ajoissa. No, ei se mitään. Kysymykset olivat kuitenkin hauskoja, tosin odotin hieman uudempaa kamaa, ja järjestyksen olisi voinut päättää aiemmin, ettei olisi tullut noita kiusallisia "mikäs seuraavaksi"-taukoja.
Viimeisenä vielä päättäjäiset, joilta nyt en mitään kovin eeppistä odottanutkaan mutta joissa olisi voinut kyllä olla jotain muutakin.

Kaiken kaikkiaan jäi erittäin hyvä fiilis conista. Johtuikohan se siitä, että olin tosiaan "yksin", kun tuli tavattua niin monta eri ihmistä enkä pysynyt vain sen yhden saman joukon kanssa ihan koko aikaa. Kiitos ihan älyttömästi kaikille, jotka sanoivat mulle sanankin. Ohjelmista jäi hyvä mieli, tosin monta monta kiinnostavaa jäi näkemättä. Toivottavasti ne saa katsottua myöhemminkin.

Toki kritisoitavaakin riittää. Tungos ahdisti erittäin paljon, vasta sunnuntaina tuntui hieman helpottavan. Ihmiset vain eivät olleet ulkona niin kuin kesällä. Sotkuisuus häiritsi myös, roskia (varsinkin pizzalaatikoita) ja muuta likaa oli melkein kaikilla pöydillä metsähallissa. Istumapaikatkin olivat lähes aina varattuja. Tungos näkyi myös luennoilla. Ohjelmalehtisestä - siis lappusesta on valitettu. Minulle se riitti (tosin ohjelmanpitäjien nimet olisi ollut aika must), mutta ihan hyvä pointti se, että aloittelijat olisivat tarvinneet enemmän tietoa. Lisäksi Desuconin ohjelmalehtiset ovat olleet aina näyttäviä, ja niiden saamista melkein odottaa ennen conia.

Jonkin verran ihmisiä.
Sitä en osaa sanoa, tavoittiko Desucon Frostbite kohderyhmänsä. Kyllähän siellä pieniäkin conikävijöitä näkyi, mutta yleisesti ottaen kävijäkunta näytti olevan aika samanlainen, kuin kesän Desuissakin. Voihan se toki olla, että Frostbite veti uusia, vanhempia kävijöitä. Voisin melkeinpä sanoa, että se letkajenkka/elefanttimarssijono oli ihan positiivinen näky, siitä tuli sellainen fiilis, että täälläkin on vielä joku, joka jaksaa tuollaisia jo kauan conien perinteinä olleita juttuja tehdä. Itse en enää niihin lähtisi, toisin kuin parissa ensimmäisessä tapahtumassani.

Cosplaysta sen verran, että yleinen taso näyttää olevan taas hieman noussut. Tällä kertaa ilmiönä tuntui olevan mies-crossplayn nousu. Ennen niitä on näkynyt ehkä pari kappaletta per con, ja suurin osa on ollut vitsillä tehtyjä. Nyt näkyi paljon tytöiksi pukeutuneita miehiä, jotka oikeasti näyttivät hyviltä ja olivat panostaneet pukuunsa. Näytti myös siltä, että näitä "massasarjoja" ei ollut enää yhtä paljon kuin ennen, vaan cosplay oli jakautunut aika hyvin sarjojen välille. Toki niitä hetalioitakin muutama näkyi, mutta ei kai sentään muutamaa kymmentä. Harry Potterin suosio myös hieman yllätti, niitä cosseja kun en ole ennen montaa nähnyt.

Koska en ottanut muita cosplaykuvia, saatte Tiskun LOL-Mikuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti