keskiviikko 28. marraskuuta 2012

CosplayGaala

Ensimmäinen fiilis CosplayGaalasta oli se, että se oli hyvin erilainen tapahtuma kuin DesuTalks. Fiilis tuli jo paljon ennen itse tapahtumapaikalle saapumista junassa, jossa näkyi jo parikin cossaajaa. Toisaalta taas Twitter tuntui olevan todella hiljainen, joka johtui siitä, ettei oikein kukaan seuraamistani ihmisistä ollut edes menossa tapahtumaan. Siinä missä Talks oli siis lauta-anonyymien meemihuutelutapahtuma, oli CosplayGaala ernujen hengailutapahtuma. Molemmissa on puolensa, ja vaikka Talks on se minulle rakkaampi tapahtuma, täytyy myöntää, että CosplayGaala tarjosi paremmin viihdettä.


Jouduin yllättäen, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, jonottamaan tapahtumaan ovien ulkopuolella. Onneksi jono ei ollut pitkä ja sisään pääsi äkkiä. Vähän huoletti, miten lipunmyyntipojat lopulta pärjäsivät, kun omastakin kaksikymppisestä sain takaisin kahden euron kolikoita. Anteeksi, ettei ollut pienempää, toivottavasti jollain muulla oli ja toivottavasti selvittiin ilman ongelmia. Antaisin plussaa narikan ilmaisuudesta, jos sellaiset seikat eivät olisi itsestäänselviä nykyajan coneissa. Viime vuoden maksullisuus sai montun auki ja sadepilven leijailemaan pääni päällä, joten propsit kuitenkin siitä, että asia oli tänä vuonna hoidettu. Silloinkin taisin sanoa, että on paljon tehokkaampaa, jos narikkamaksu sisällytetään lipun hintaan. Onneksi näin oli tänä vuonna tehty.

Menin heti ensimmäisenä ohjelman alkua odotellessani katsastamaan Manga Cafeen pöydän, joka ainakin siinä vaiheessa oli varsin väljä ja kerrankin sai tutkiskella tavaroita kaikessa rauhassa. Voi olla, että ruuhkilta vältyttiin koko conin ajan, vaikka siellä olikin huikea tarjous, kaikki doujinshit viidellä eurolla. Itselleni mukaan tarttui vain Pockypaketti. Ihan hyvä, että Gaalassa oli edes sen verran myyntipöytiä tapahtuman luonteen huomioon ottaen. DesuTalksiin sellaisia ei edes kannattaisi laittaa, mutta Gaalassa ne ovat melkeinpä välttämättömiä.


Ensimmäisenä vuorossa oli FFFight, jollaista en ollutkaan pitkään aikaan nähnyt, muistaakseni viimeksi 2010 Desuconissa. Konsepti on kyllä jo kulunut eikä jaksa kovin kauaa enää viihdyttää muuten kuin ehkä nostalgiamielessä. Tälläkään kertaa faittaajat eivät olleet kovin mielikuvituksellisia, vain muutama hauska taistelu jäi mieleen. Ennakkoilmoittautuneita ei ollut kuin surkeat kaksi kappaletta, jotka eivät siitäkään huolimatta ainakaan sillä kerralla olleet kovin viihdyttäviä. Aluksi tuntui jo siltä, floppaako koko ohjelma täysin, kun yleisöstäkään ei meinannut löytyä halukkaita faittaajia. Onneksi yleisö kuitenkin heräsi ja saatiin ihan hyviä faitteja aikaiseksi.

Vaikka itse virallinen FFFight-osuus oli aika laimea, on pakko kehua sen huikeita järjestäjiä! Kun Visual Gay lopetti FFFightien pitämisen, voitiin jo puhua koko viihdemuodon hautaamisesta: eihän kukaan muu voi pitää hyviä faitteja. No, nyt voi olla, että Visual Gay sai arvoisensa seuraajan FFFollowersista. Jätkät vetivät alkupohjustuksensa todella hienosti ja olivat oikeasti viihdyttäviä. Nähtiin myös paras Sailor Moon-cossi ikinä! Vielä ei tietenkään olla ihan täysin Visual Gayn tasolla eeppisyydessä, mutta tästä on hyvä jatkaa ja kehittää. Toivottavasti he ottavat nyt FFFightin omakseen ja jatkavat perinnettä.


FFFightin jälkeen Ilse Nikula piti Gaalan ainoan puheohjelman siitä, kuinka cosplay on ihanaa. En kuunnellut ohjelmaa ihan kokonaan ja koska en miellä itseäni cossaajaksi, se ei koskenut minua paljonkaan. Mitään pahaa sanottavaa luennosta ei kuitenkaan ole - aihe oli aika yksinkertainen eikä kertonut mitään uutta ja mullistavaa, mutta nykyajan cossaajille cosplayn ihanuus ei ehkä ole niin itsestäänselvää. Luento oli rakenteeltaan suoraviivainen ja Ilseä oli mukava kuunnella. Erittäin hyvä ensimmäiseksi luennoksi, toivottavasti näemme Ilseä vielä tulevaisuudessakin ohjelmanpitäjän ominaisuudessa!

Aloittelijoiden kilpailu.
Lähdin siis luennolta hieman aikaisemmin jotta ehdin käydä syömässä ennen aloittelijoiden kisan alkua. Mäkkärin tuplajuustoateria alkoi kyllä jo vähän tökkiä edellisen päivän jäljiltä, muttei siinä oikein olisi ehtinyt mennä muuallekaan syömään.

Aloittelijoiden kilpailua varmasti moni odotti pelolla: nähtäisiinkö taas niitä perus "kävelen lavalle, vastaan juontajan kysymyksiin täristen ja juoksen äkkiä pois lavalta"-kisailijoita. Mutta ei, jopa niitä, jotka vain poseerasivat lavalla oli kiva katsella. Ehkä se johtui siitäkin, että otin tällä kertaa kuvia, joten ei tullut tylsää poseerauksia katsoessa. Sen lisäksi monella oli hyvin mietityt esitykset tai koreografiat, osa esityksistä onnistui jopa herättämään erinäisiä tunteita. Aloittelijoiden kisan jälkeen aloin odottaa seuraavia kisoja suurella innolla: jos aloittelijatkin olivat jo näin kovia, mitä kokeneet ovat saaneet aikaan? Väitänpä, että aloittelijoiden kategoriasta osa oli jopa kokeneita parempia.
 
Aloittelijoiden sarjasta voisin nostaa muutaman kisailijan esille. Kuten sanoin, jopa ne pari poseeraajaa, Magin Aladdin ja Madoka olivat huikeita ja pelkkää poseeraamistakin tuli ihailtua. Pikkutyttöryhmä oli aivan syötävän suloinen, ja tanssikin sujui varsin hyvin. Card Captor Sakuran "nukkumatti" oli todella hauska ja oivaltava esitys ja cossikin nätti. Jigoku Shoujo-esityksessä taas oli eniten dramatiikkaa aloittelijoiden ryhmästä, ja huomasin, että dramaattisiakin juttuja oli ihan viihdyttävää katsoa.

Chotto!Chocolaten väliaikashow lisäsi odotuksia. Täytyy nyt tunnustaa pari vähän noloakin asiaa. Ensimmäinen on se, että tuossa Desuconin jälkeen oman conitaukoni aikana aloin jo miettiä, mikä tässä näiden tanssihommassa nyt sitten muka on niin hienoa. Olen nähnyt Chotto!Chocolaten esiintyvän nyt ainakin Desucon Frostbitessa ja kesän Desuconissa, ja kyllähän niitä mielellään katsoi. Kun tuossa oli pitkä tauko siitä, kun viimeeksi näin heidän esiintyvän ja sen sijaan näin parikin videota heidän esityksistään mietin jo, että eihän tämä nyt ollutkaan ihan niin siisti juttu, nehän on vain söpöjä tyttöjä jotka ovat jostain opetelleet kopioituja koreografioita. Seuraava nolo asia, jonka myönnän on se, että itkin katsoessani heidän CosplayGaalan esitystään. En nyt mitenkään vuolaasti, mutta sen verran että silmiä piti pyyhkiä ja toivoa, ettei kukaan näe. Leikitään, että silmien vuotaminen johtui kameran läpi tiirailusta, joka oli toinen, jota esityksen aikana tein. Suurin osa kuvista epäonnistui, koska olen amatööri ja räiskin vain automaattiasetuksilla mitä sattui, mutta tuli sieltä pari ihan kivaakin kuvaa.

En tiedä, ehkä osa siitä liikutuksesta ja niistä tunteista mitä Chotto!Chocolaten esitys herätti johtui siitäkin, että he cossasivat AKB0048:a ja esittivät vain siinä olleita kappaleita. Tajusin samalla, että pidin animesta paljon enemmän kuin luulinkaan. Esitys toi mieleen kaikenlaisia kohtauksia animesta ja onnistui siksikin herättämään niin paljon tunteita. Toinen syy oli varmastikin se, että tytöt olivat kehittyneet ensimmäisestä esityksestä aivan hurjasti. Ja neljä eri kappaletta vielä vetivät! Siinä kohtaa, kun juontaja-Watashi sanoi, että tanssisitteko meille vielä yhden, ajattelin ettei tämä voi olla tottakaan että tällaista luksusta on olemassa! Toivottavasti joku sai esityksen videolle. En usko, että videolta tulee puoliakaan siitä tunteesta, mitä katsomossa istuminen herätti, mutta itse haluaisin muistella sitä tunnetta. Todella paljon tsemppiä tytöille jatkossakin! Saitte minut takaisin faniksenne!

Yksilökilpailu.
Chotto!Chocolate avasi kyynelkanavia valmiiksi tulevia esityksiä varten. Sekä yksilö- että ryhmäkisassa oli molemmissa niin huikeita ja tunteita herättäviä esityksiä, ettei tosikaan. Tuli sekä naurettua, itkettyä että pelättyä seuraavien kahden kisan aikana. En osaa ihan suoraan sanoa, oliko tämä nyt kovatasoisin ikinä näkemäni kisa, mutta kuuluu kuitenkin niiden joukkoon.

Yksilökisassa oli toki myös monia mainitsemisen arvoisia cosseja. En ole varmaan ikinä pelännyt missään conissa niin paljon, kuin Slendermania katsoessa. Kerran on ollut Desuconissa Pyramidhead, joka haki samaa tunnelmaa esityksellään, mutta taitaa tämä viedä voiton. Ja se koko! Voittaja Black Catilla oli myös hauska esitys ja sen verran eloisa, etten saanut oikein ollenkaan hyvää kuvaa kun kaikissa näkyy liike. Kalkaros-mörkö oli todella hauska idea cossiksi, ja esityskin oli hyvä, vaikkakin tanssiheilumista ei olisi tarvinnut olla ihan niin kauan. Toinen erikoisempi cossivalinta oli Kylie Minogue. Olen edelleen hämmentynyt cossaajan sukupuolesta. Pettivätkö korvani vai silmäni?


Ryhmäkisassa tykkäsin ehdottomasti eniten Vocaloid-ryhmästä. Sommitelma, jonka he muodostivat, oli ihana. Voi olla, että jos ei tiennyt, mitä kappaleessa lauletaan, meni esitys täysin ohi. Minulle, joka olen biisiä kuluttanut enemmänkin, oli hienoa nähdä tavallaan koko video esitettynä. Harmittaa, etten tästäkään saanut kunnollisia kuvia, kun koko lavasta oli omalta kohdaltani mahdoton saada kuvaa.

 
Hauskoja olivat myös ensimmäisenä esiintyneet ja kisan voittaneet Transformers-tytöt, ja oli jännää, kuinka sain pelkästään heidän olemuksestaan ja ulkonäöstään jonkinlaisen kuvan hahmojen persoonista. Myös ankkahahmot olivat hauskoja ja erikoisia, Disneycosseja saisi olla enemmänkin.


Kisojen jälkeen oli "bonusohjelma", joka osoittautui bonuspalkintojen jakamiseksi. Sen jälkeen olikin vuorossa enää palkintojenjako. On totta, etteivät omat suosikkini välttämättä voittaneet tai sijoittuneet, mutten silti valita tuomareiden valinnoista - en ole koskaan valittanut enkä tule koskaan valittamaankaan. Tuomarit, jotka ovat kuitenkin hyvin kokeneita cossaajia tietävät kyllä parhaiten, ovathan he nähneet puvut läheltä. En usko, että mitään tuttujen suosimista ynnä muuta kepulihommaa pääsee syntymään, jos tuomaristossa on neljä jäsentä. Tuntui vähän pahalta, kun jotkut takanani alkoivat aloittelijoiden sarjan voittajan julkistettua valittaa jotakin. En tiedä, miksi he eivät muka olisi ansainneet voittoa. Myös yksilökisan voittajasta on valitettu. Suomessa ei näköjään pystytä enää järjestämään yhtäkään cossikisaa ilman, että voittajista valitetaan. Minulle voittaminen ei ole ollenkaan tärkeä asia. Minusta on ihanaa vain nauttia cossipuvuista ja esityksistä, enkä nytkään niitä katsellessani edes muistanut, että joillekin näistä annetaan palkintoja.

"Ilmeeni kun se ja se ei voittanut."
Kaiken kaikkiaan CosplayGaala oli varsin viihdyttävä tapahtuma ja se toi vastapainoa asiapitoiselle DesuTalksille. Harmittaa vähän, jos tapahtumaa ei ensi vuonna pidetä, mutta toisaalta voisi olla aihetta järjestää samantyylinen tapahtuma jossain toisessa muodossa. Tai CosplayGaalamainen kilpailu jonkun toisen conin yhteydessä. Ymmärrän kyllä syyt Gaalan mahdolliseen lopettamiseen. Vaikka kilpailijoita oli nyt edellisvuotta enemmän, niin kävijöitä tuntui olevan vähemmän. Gloriakaan ei ole mikään kaikista ideaalisin paikka cosplaytapahtumille.

Ryhmäkilpailu.

2 kommenttia:

 1. Naurahdin. :`D
  Gaalan Kylie Minogue oli Asagi, mun sulhaseni. Aika hyvä trappi.

  - Tikli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli kyllä! Ja huikea cossi ja esitys muutenkin, vyöt ynnä muut.

   Poista