Nine Parchments on suomalaisen Frozenbyten peli, joka on oman perheeni ylivoimainen moninpelisuosikki. Peliä voi pelata myös yksin, mutta se on paitsi vaikeampaa, myös tylsempää. Pelissä pelataan maageilla, räiskitään taioilla monstereita ja vähän kavereitakin, ja jahdataan parchmenteja, jotka antavat uusia taikoja. Hahmovaihtoehtoja eri aloitustaikoineen on reilusti. Yksittäinen pelin läpäisykerta kestää joitain tunteja, yleensä muutaman peli-illan, mutta peli on tarkoitus aloittaa alusta uudelleen ja uudelleen, ennen kuin kaikki hahmot on avattu ja saatu levelattua täysiin. Pelin suola on sen co-op-ominaisuus sekä se, että loitsut tekevät damagea myös kaveriin.
Sinällään peli ei liity animeen, mutta 2D-hahmomallit ja promokuvat on piirtänyt conienkin taidekujilta tuttu Maaria Laurinen. |
Peli on aiheuttanut sekä lukemattomia riemun hetkiä että turhautumisen kiljaisuja ja kiroilua. Pelaaminen on yleensä kauheaa huutamista, kuka tappoi kenetkin. Kun yksi pelaajista kuolee, hän jää kentälle lillumaan rinkulan sisälle, ja muut voivat herättää hänet takaisin henkiin seisoskelemalla rinkulassa hetken aikaa. Helpommin sanottu kuin tehty, kun perässä on kymmenen monsteria. Varsinkin pelin loppupuolella loitsuja on sen verran monta, että niiden selaaminen alkaa käydä hankalaksi. Muuten peli on oikeastaan kaikista vaikein juuri ensimmäisellä pelikerralla, koska silloin aloitetaan nollasta. Jos pelikokemusta ei ole, niin helpoimman vaikeustason valitseminen ei ole mikään häpeä. Hahmojen levelit ja kokemuspisteet jäävät hahmoille myös seuraavaan peliin, eli alkuvaiheessa voi olla ihan järkevä strategia aloittaa useampi peli samoilla hahmoilla ja hinkata ensimmäisiä kenttiä niillä, jos vaikkapa jää johonkin pomoon jumiin. Edistyneille pelaajille on sitten hardcore-taso, jolla kuolema tulee oikeasti. Alemmilla vaikeustasoilla peli jatkuu edellisestä tallennuspisteestä, mutta hardcoressa ei auta kuin niellä tappionsa ja aloittaa koko homma alusta.
Meidän pelipiireissä monstereille ja taioille on omat, vakiintuneet nimet. Tämä tässä on hyppyheikki. |
Pelin hauskuuden lisäksi se on myös sairaan nätti. Frozenbyte on tunnetumpi Trine-peleistään, jotka itseasiassa sijoittuvat samaan maailmaan kuin Nine Parchments, ja siinä onkin Trinestä tuttu Amadeus. Trinestä ovat tuttuja myös aivan ihanat taustat, jotka värikkyydessään ja kauneudessaan salpaavat hengen. Varsinkin pastellisävyiset kentät ovat omia lemppareitani. Myös hahmot ja taiat ovat tosi nättejä, ja mielestäni taikomisen pitää näyttää ja tuntua peleissä juuri tältä. Ulkonäön lisäksi soundtrack ja ääninäyttely ovat solidia, vaikkakin tietyt lausahdukset ja melodiat alkavat käydä jossain vaiheessa turhankin tutuiksi. Se on tietysti vähän omakin vika, jos kuolee koko ajan samaan paikkaan.
Pelin ärsyttävin ja vaikein pomo on tämä toiseksi viimeinen Chimera of Rage, johon ekalla kerralla kuoltiin parikymmentä kertaa, ja johon on muutama hardcore-peli tyssännyt. |
Jos jotain huonoja puolia pitäisi pelistä keksiä, niin varmaan se, että se on liian lyhyt. Olemme pelanneet pelin jo kahdella eri käyttäjällä nollasta maksimileveleille. Ainoastaan viimeinen Arena-taso on voittamatta, ja se onkin jo niin vaikea, ettei parisuhde kestä niiden hinkkaamista. Pelissä voisi myös olla aloittelijaystävällisyyden vuoksi asetus, jolla saisi friendly firen kokonaan pois, vaikka toisaalta se onkin yksi pelin tärkeimmistä ominaisuuksista. Friendly fireä voi asetuksista säätää sentään siten, että tihutyön tekijä ottaa damaget itselleen.
En toivo mitään muuta peliä enempää kuin Nine Parchments 2:ta. Harmillisesti sellaisesta ei ole kuulunut, vaan Frozenbyte keskittyy lypsämään Trine-lehmäänsä. Nine Parchments on tullut vuoden 2017 lopulla, ja siihen on tehty ilmainen sisältöpäivitys puoli vuotta myöhemmin. Kovin suurta toivoa en elättele, mutta onhan se mahdollista! Nine Parchments ei kuitenkaan ollut mikään floppi, ja sitä edelleenkin ihmiset pelaavat (enkä puhu nyt pelkästään itsestäni, vaan pelillä on suht aktiivinen Discord-kanava). Nine Parchmentsin jälkeen Frozenbyte on kuitenkin tehnyt jo kaksi uutta Trineä, joten olisikohan välillä jonkun muun vuoro?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti