8.10.2024

200. postaus! Mietteitä bloggaamisesta

Shievanime on perustettu jo vuonna 2010. Päivittäminen on ollut kuitenkin hyvin kausiluonteista, ja välillä on ollut useammankin vuoden tauko. Vuosien laskemisen sijaan ajattelin juhlistaa 200. postausta. Ja juhlistamisella tarkoitan sitä, että pääsen kerrankin höpisemään bloggaamisesta. 

Bloggaaminen on vanhanaikaista, eikä kannata. Tämä oli ensimmäinen lause muistiinpanoissani. Se on ihan totta. Tuntuu, että nykyään lähinnä podcastit menestyvät. Ihmiset lukevat mieluummin lyhyen twiitin tai IG-postauksen kuvamuodossa, kuin pitkää tekstiä. Siispä blogia ei missään nimessä kannata kirjoittaa huomiota, tai varsinkaan rahaa saadakseen. 

Yksi animeblogin pitämisen kivoimmista puolista on kuvien valitseminen.
Screenshot elokuvasta Omoi, omoware, furi, furare.

Ladotaan hieman numeroita pöytään. Usein yksittäistä sarjaa tai mangaa käsittelevät juttuni saavat n. 10-20 sivulatausta ensimmäisen vuorokauden aikana. Kun uuden postauksen tekee, sitä tietysti odottaa jännityksellä, lukeeko kukaan. Kun lukijoita on tuon verran, niin eihän se kauheasti motivoi. Mutta. Sitten ovat nämä Ivrea-postaukset, jotka pääsivät melkein 100 lukijaan heti ensimmäisen vuorokauden aikana, ja suosituin jo kolmeen tuhanteen pitemmällä aikavälillä. Samoin aikanaan coniraportit olivat todella suosittuja. Ivrea-postaus viime keväänä sai minut tajuamaan sen, että lukijoiden puute tai paljous ei johdu minusta, vaan aiheesta. Se otti aika paljon paineita pois, ja motivoi postaamaan laidasta laitaan erilaisista asioista. Edelleenkään muut kuin Ivreaan liittyvät eivät ole saaneet kovin paljon lukijoita, mutta toisaalta ehkä joku eksyy muihinkin postauksiin niiden kautta. 

Magia Record

Kun viime keväänä innostuin taas bloggaamaan, niin sen alkuinnostuksen lisäksi tarvitsin suunnitelman, jotta jaksaisin jatkaa. Olen aika ylpeä siitä, että sain kevään ajan pidettyä suunnittelemani 1 postaus viikossa-tahdin. Tähän pääsin sillä, että olin merkannut Google-kalenteriini (jota käytän myös töissäni) etukäteen, mitä postauksia julkaisen milloinkin. Osan olin kirjoittanut etukäteen tai tehnyt muistiinpanot, joskus taas tuli inspiraatio ja suunniteltu postaus siirtyi viikolla eteenpäin. Nyt kun syksy lykkäsi töissä huikean määrän stressiä niskaani, niin päätin vähentää tahtia kahden viikon väleihin. Ja senkin takia, että tuossa loppukesästä tuli karsea yli kuukauden tauko. Olen kuitenkin ylpeä siitä, että olen onnistunut kehittämään hyvän systeemin, ja bloggaaminen tuntuu "ammattimaiselta". 

Fruits Basket

Koska bloggaamisen syynä ei voi olla huomio ja klikkausten hakeminen, niin mikä sitten? Minulla sama syy pysyy kuin alun perinkin: harrastan kirjoittamista, haluan kehittyä siinä, ja animesta tulee välillä sanottavaa. Olen tajunnut olevani luonteeltani aika aktiivinen ihminen, vaikka joskus muuta luulinkin (karjalaisten emäntien DNA on tehnyt minusta sellaisen marttahenkisen touhuajan), ja harrastaminen on aina kivempaa, kun voi tehdä muutakin kuin passiivisesti kuluttaa. Kahden harrastuksen yhdistelmä vasta tehokasta onkin. Kirjoittajana bloggaaminen on siitä todella hyvää harjoitusta, että on pakko saada tekstit joskus ulos, jolloin oppii editoinnin ja itsekriittisyyden tukahduttamisen. Siitä huomaa, että on kehittynyt kirjoittajana, kun omat vanhat postaukset vaikuttaa paskoilta.

Kirjoittamisen suhteen tämä vanha postaus pitää yhä paikkaansa. Blogin pitäminen on harrastus, joten työt ja elämä menee sen edelle. Luonteeni on myös sellainen, että en jaksa juosta jokaisen uuden suositun asian perässä. Olen nyt tajunnut, että voin tehdä blogistani juuri omannäköiseni, eikä tarvitse pakottaa itseäni katsomaan jokaista kulloinkin suosiossa olevaa shounen-sarjaa. 

Loppuun vielä tilastot, jos jotakuta kiinnostaa. Piikit korreloivat aika hyvin suosittujen postauksen julkaisun kanssa, mutta myös sen mukaan, kuinka aktiivinen olen ollut. 

Hauskaa, että tämän vuoden Ivrea-postauksilla olen
päässyt jopa parempiin lukemiin kuin koskaan ennen.

Kakkossija selittyy sillä, että lempparihahmojoulukalenterin
Nuuskamuikkuspostaus on noussut Googlehauissa.

2 kommenttia:

  1. Itse en bloggaa, mutta tykkäisin kyllä erilaisia blogeja lukea, aika vain ei riitä enää samalla tavalla kuin aikanaan. Pakko on ollut siis karsia luettavien blogien määrää ja välillä saattaa lukeminen kokonaan unohtuakin. Sinun blogisi löysin nimenomaan Ivrea-touhun kautta, hyvä niin, koska tykkään kirjoituksistasi :)

    VastaaPoista
  2. Kannustan jokaista kirjoittamaan blogia sekä sen myötä pidempiä tekstejä. Jos ei lukijoille, niin itselle ja yhteiskunnalle, jotta kieli sekä tarinoiden kirjoittamisen taito säilyisivät tuleville sukupolville. *khöh, taidan olla tätiytymässä, khöhäh*

    Näin ainakin itse ajattelen, vaikka olen hyvin onnistuneesti laiminlyönyt omaa blogiani. Elämässä tulee väistämättä eteen tilanteita, jolloin oma aika on kortilla ja ei vain ehdi eikä jaksa. On ollut ilo löytää nimenomaan Ivrean paluun myötä sinun blogisi ja sitä kautta lisää animeblogeja, joista on voinut kurkkia mitä siellä maailmassa on meneillään tätä nykyä. Toivottavasti jaksat kirjoittaa vielä jonkin aikaa, ja onnittelut hyvässä julkaisutahdissa pysymisestä ;)

    VastaaPoista