lauantai 28. heinäkuuta 2012

Viimeisen kerran kevätkaudesta

Lupasin kirjoittaa vielä kevätkaudesta, kun olen saanut AKB0048:n katsottua. Nyt sekin on viimein tehty. Valitettavasti omalta osaltani jäi kevätkausi aika laihaksi, kun en ole löytänyt aikaa ja inspiraatiota katsoa oikein muita sarjoja.

AKB0048 aiheutti minussa suuria ennakkoluuloja, niin suuria, että meinasin sen jo jättää katsomatta. Onneksi kuitenkin mielenkiintoinen premissi sai minut kokeilemaan sarjaa, joka osoittautui yllättävän hyväksi.


AKB0048 on siitä jännä sarja, että en yksinkertaisesti tiedä, mikä siinä oli niin hyvää. Se on jokaiselta osa-alueeltaan perushyvä muttei mitenkään loistava. Hahmodesignit ovat ihan nättejä mutta aika lapsellisia, animaatio on muuten sulavaa mutta 3D-tanssikohtaukset pistävät silmään, maailma on mielenkiintoinen mutta vähän epälooginen ja juoni on sinällään freesi idolisotilaineen, mutta välillä sortui pieneen Idolm@ster-meininkiin. Musiikki on taattua AKB48-laatua eli menevää idolipoppia, ääninäyttelijät taas ovat aika kokemattomia mutta suurin osa hoitaa roolinsa ihan hyvin. Mikään osa-alue ei siis ollut huono, muttei myöskään mainittavan hyvä.

Sinänsä ihan samanlainen maisema kuin voisi vaikka jossain Tyynenmeren saarella olla, mutta kaksi kuuta.
Silti AKB0048 ei ollut perushyvä sarja. Se oli parempi. En osaa ollenkaan sanoa, mikä siinä vangitsi. Ehkä söpöt tytöt, jotka olivat oikeasti hyviä, moniulotteisia (ja cossattavia) hahmoja? Ehkä mielenkiintoinen scifi-dystopiamaailma? Ehkä aihe ja teemat, idolit, musiikki, unelmat? Ehkä asiaan vaikutti myös se, että ennakko-odotukset eivät olleet kauhean hyvät, ja AKB0048 ylitti ne railakkaasti.

Mitä tulee AKB48:n, en ole ollut mikään fani ennen sarjan katsomista enkä ole vieläkään. Totta puhuen en muista kuulleeni edes yhtä bändin kappaletta aikaisemmin. Vaikka musiikki kivankuuloista poppia olikin, tuskin alan bändiä kuunnella nytkään, tai ainakaan fanittaa. Tästä huolimatta sarjan pystyi katsomaan ihan hyvin ja tajusikin melkein kaiken. Toki siitä olisi enemmän saanut irti, jos olisi jo fani. Valmistumishommelit ja bändin jäsenten nimet olivat minulle jonkun verran uutta tietoa, ja ehkä ne olisi ollut hyvä tietää etukäteen. Sarjassa saattoi olla paljonkin referenssejä nykyiseen bändiin, mutta ne kaikki menivät minulta täysin huomaamatta ohi. Toisin sanoen: fanina saat varmasti enemmän irti sarjasta, mutta sitä ei tarvitse olla nauttiakseen AKB0048:sta.


AKB0048:n lisäksi olen saanut aikaiseksi katsoa Hyoukaa, tähän mennessä 11 jaksoa. Se jatkuu vielä kesäkaudella, joten siitä kirjoitan laajemmin sen päätyttyä. Pientä väliaikatiedotetta voisin kuitenkin antaa.


Jo ensimmäisten jaksojen aikana internetissä ihmiset valittivat Hyoukan olevan tylsä. Silloin en vielä itse ajatellut niin, vähän olin pettynyt pariin ensimmäiseen mysteeriin mutta Hyouka-nimikkomysteeri oli ihan jännittävä. Kunnes se ratkaistiin. Nyt muutaman jakson jatkunut elokuva-arc oli sen sijaan oikeasti tylsä. Lähinnä koko Hyouka on ollut keskustelemista ja turhanpäiväisten, tylsien mysteerien selvittämistä. Hahmot ovat kaikki ihan ok, mutta lempparia en osaisi valita. Kukaan ei oikein sykähdytä. Sen sijaan visuaalinen puoli Hyoukassa on kohdallaan, kuten KyoAnilta voi odottaa. Kuitenkin vähän toivoisi, etteivät he olisi käyttäneet aikaansa ja rahaansa tällaiseen. Mysteerianime yleisesti kuuluu omiin mielenkiinnonkohteisiini, mutta Hyoukan mysteerit eivät kiinnosta pätkääkään. Kyllähän tuota ulkonäön ja vähän hahmojenkin vuoksi katsoo.


Mitä sitten tapahtui muille aloittamilleni sarjoille? Kuten aiemmin sanoin, Medaka Boxin droppasin ja päätös on pysynyt. Samoin kävi valitettavasti myös Shirokuma Cafelle, kun kuulin, että se tulee jatkumaan jopa vuoden. Tiedän, etten jaksaisi sitä niin pitkään, joten päätin olla edes yrittämättä. Sain pari jaksoa katsottua, eikä se nyt sinällään ihan huono ollut, muttei tarpeeksi hyväkään. Lähinnä tuomitsin sen mukaan, kuinka paljon uusia jaksoja huvitti katsoa. Ei yhtään. En tiedä, ehkä en vain ole tarpeeksi animaatioeläinrakas.

Nää on kyl söpöi, mut animoituna en tykänny.
Sen sijaan kaksi sarjaa on tavallaan on-holdissa. Uchuu Kyoudai vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta, mutta olen ehkä kuitenkin enemmän tuollaisten AKB0048-tyyppisten bubbles and sparkles-sarjojen tyttö kuin vakavien, aikuisempien sarjojen. Aion sen katsoa kyllä, mutta tällä hetkellä olen menossa jaksossa 5, joten vähän hitaammalla tahdilla. Toinen sarja, joka ”vähän jäi” on Jormungand, joka oli vähän liian Black Lagoon. Yritän saada sen katsotuksi ennen syyskautta, jolloin sen toinen puolisko alkaa. Siitä lisää siis silloin. Recorder to Randoseru on myös osittain katsomatta, mutta tuskinpa siitä mitään sanottavaa olisikaan.

Sakamichi no Apollonista kirjoitin tosiaan jo täällä, ja Tsuritamastakin tuli puhuttua aika monta kertaa. Loppujen lopuksi kevätkausi oli vähän liian hyvä minulle, jolla ei lähiaikoina ole ollut aikaa katsoa 10 jaksoa animea viikossa. Ehkä noita tulee katsottua jälkeenpäin sitten, kun taas ehtii. Ainakin Nyaruko ja Mine Fujiko kiinnostaisivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti