15.4.2024

Osamu Tezuka

Ajattelin aina, että Osamu Tezukan tuotantoon tutustuminen olisi lähinnä kulttuuriteko, joka maistuisi vähän puulta ja haisisi homeelta, onhan hänen teoksensa jostain 40-70-luvuilta. Verticalin englanninkielisten julkaisujen myötä alkoi kiinnostus hieman herätä, ja kiitos Helmet-kirjastojen kelvollisen mangavalikoiman, olen päässyt tutustumaan seuraaviin sarjoihin:
  • Princess Knight
  • Message to Adolf
  • The Book of Human Insects
  • Ayako
  • Black Jack (1-4)
  • Buddha (1-3)
Lisäksi ostin aikoinaan itselleni Viidakon valtiaan kun se suomeksi julkaistiin, harmillisesti se on ehkä huonoin näistä mitä olen lukenut.


Tässä yksi taidonnäyte Tezukan sivunkäytöstä.
Postauksen kuvat ovat Buddha-sarjasta.

Tezukan mangan lukeminen on itseasiassa todella hämmentävä elämys. Piirrostyylistä tulee todella paljon mieleen Walt Disneyn uran alkupään animaatiot, kuten vaikka Mikki Hiiri Steamboat Willie -animaatiossa. Disneyn ja Tezukan välillä tietysti vallitsi sellainen harmonia, ettei jälkikäteen voi tietää, kumpi sai vaikutteita kummasta. Tezukan kunniaksi voin todeta, että hänen sarjakuvansa ovat ihan yhtä eläväisiä kuin Walt Disneyn animaatiot; hahmojen voi melkein nähdä liikkuvan paperilla. Ruutujakoa hyödynnetään tehokkaasti, ja kuvallinen kerronta on yksinkertaisesti erinomaista.

Hassua kokemuksesta tekee myös se, että siinä missä hahmot voivat liikkua ja ilmehtiä kuin Walt Disneyn animaatioissa, ovat teemat ja tarinat huomattavasti synkempiä ja erikoisempia. Tezukalla on enemmän aikuisille tarkoitettuja, melkeinpä häiriintyneitä tarinoita, kuten vaikkapa Ayako ja The Book of Human Insects. Ayakon yliseksuaalinen käytös ja Book of Human Insectsin isoäiti-nukke saivat miettimään, mitähän ajan ihmiset ovat näistä sarjakuvista ajatelleet.


Tezukan teoksissa alastomuuttakaan ei pelätä.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että Tezuka oli opiskellut myös lääkäriksi, ja se näkyy Black Jackissa. Vaikka tapaukset ovat aina hieman todellisuutta venyttäviä, niin selkeästi pohjalla on kuitenkin ymmärrys lääketieteestä ja ihmiskehon toiminnasta. Hauskaa oli nähdä, että The Good Doctor -sarjassa oli oikeasti sellainen tapaus, joka Black Jackissa oli sarjakuvan keinoin kuvattu hieman yliampuvasti: verisuoneen pistetty neula katkesi ja neulanpää matkasi verisuonessa sydämeen, aiheuttaen repeämän. Black Jack onnistui pysäyttämään neulanpään, Good Doctorissa potilaalle kävi vähän huonommin.


Tässä esimerkki Tezukan ruutujaon kokeellisesta käytöstä.

En nyt tällä kertaa syvenny tuotantoon sen suuremmin, mutta kehotan tutustumaan mangan ykköspioneerin tuotantoon ennakkoluulottamasti. Tezuka on ollut edelläkävijä sekä shoujo- että shounenmangan ja animen saralla. Hänen sarjoissaan on synkistäkin teemoista huolimatta pilke silmäkulmassa, ja aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Keskeisinä teemoina on usein ihmisyyden monet puolet. Ei ole mikään ihme, että häntä pidetään niin suuressa arvossa. Hänen tuotantonsa lukemiseen ei tarvitse ottaa pelkästään sellaista asennetta, että "jokaisen itseään kunnioittavan mangaharrastajan pitäisi lukea edes jotain Tezukaa", vaan sarjat ovat oikeasti niin hyviä, että niitä lukee innolla muutenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti