10.6.2024

Hypecon 2024

Hypecon on Hyvinkäällä järjestettävä ilmaistapahtuma, joka on suunnattu astetta nuoremmille kävijöille kuin esimerkiksi Desucon tai Tracon. Se on myös muista poiketen kaupungin nuorisopalvelujen järjestämä tai ainakin koordinoima tapahtuma. Todennäköisesti siitä syystä Hypecon on vähän sellainen kasvoton taho, jonka tiedottaminen ja läpinäkyvyys on edelleen, palautteen antamisesta huolimatta aika retuperällä. Sentään uudet nettisivut saatiin viime vuonna vanhan muinaisjäännöksen tilalle, mutta kovin toimivat ne eivät ole edelleenkään. Varsinkin ohjelman jaottelu eri sivuille ja haitarielementteihin tapahtumapaikan mukaan tekee ohjelman selaamisesta tuskallista. Ohjelmakartta julkaistiin vasta kaksi viikkoa ennen tapahtumaa, joten Desuconin ja Traconin meininkiin tottuneelle Hypecon vaikuttaa olevan lapsenkengissään, vaikka tapahtuma on jo 11 vuotta vanha.

No, koska tapahtuma on ilmainen, niin ei voi vaatia rahojakaan takaisin. Hengailuconiksi tapahtuma on kuitenkin mainio, tapahtumapaikka ja Hyvinkään keskusta muutenkin turvallinen paikka nuorisolle conittaa. Taidekuja ja myyntipöytäsali olivat runsaat tarjonnaltaan ja tilaltaan, vaikka ajoittain ilma kävikin tunkkaiseksi. Ihmismassasta huolimatta kyynärpäätaktiikka ei tarvinnut käyttää. Hyvinkääsali on loistava lisäys conin tiloihin, ja vaikka se onkin erillään muusta conipaikasta, on niiden välillä helppo siirtyä. Ohjelma keskittyy juuri nuoriin ja aloitteleviin harrastajiin, eli esimerkiksi cosplay-kilpailu on suunnattu sellaisille, joilla ei ole aiempaa kisakokemusta. Tänä vuonna ohjelmasta ei oikein meinannut löytyä minulle mitään mielenkiintoista, ehkä siksikin, että se painottui osallistavaan ohjelmaan. 

Jotain sentään kuitenkin löytyi. Lauantai alkoi omalta osaltani kunniavieras Emimin haastattelulla Hyvinkää-salissa. Tässä nähtiin taas se, mitä Popcult Daynkin yhteydessä sanoin: conit varaavat kunniavieraille suurimman ja hienoimman salin, mutta lopulta katsojia tulee kourallinen. Sama nähtiin viime vuonna Pertti Jarlan kanssa. Emimin kunniaksi voidaan todeta se, että hänellä oli enemmän katsojia kuin Fingerporin piirtäjällä, tosin voi olla, että Jarlan haastattelu videon välityksellä söi myös kiinnostusta. En itse ole Emimin Youtube-videoita katsonut, mutta hänen tekemäänsä taiteeseen olen törmännyt ja tykännyt. 

Harmillisesti kunniavierasohjelma oli Hypeconin puolelta todella huonosti suunniteltu. Yleisöltä oli pyydetty etukäteen kysymyksiä, ja niillä sitten mentiin. Ensimmäinen kysymys oli "mikä on lempivärisi". No, ei ne loput sentään niin huonoja olleet, ja oli niitä hieman laitettu kategorioihin, mutta sellainen perinpohjainen taustatyö ja ohjelman strukturointi, johon on esimerkiksi Lohen sisarusten pitämissä kunniavierasohjelmissa tottunut, loisti poissaolollaan. Esittely jäi puolivillaiseksi, eikä minkäänlaista kokonaiskuvaa Emimistä taiteilijana tai hänen urastaan muodostunut. Aiemmin kysytyt yleisökysymykset loppuivat suunnilleen 15 minuutissa, jonka jälkeen kysymyksiä kalasteltiin siltä pieneltä yleisöltä, joka oli paikalla. Ja koska osa oli tullut paikalle myöhässä (vaikka ohjelmakin alkoi myöhässä, kun vasta tasalta alettiin päästää ihmisiä sisään), niin he kysyivät tismalleen samoja kysymyksiä, joihin Emimi oli jo alussa kertaalleen vastannut. Vastauksetkin olivat aika lyhyitä, oliko syynä sitten kysymysten laatu vai se, että Emimi totesi itsekin olevan ensimmäistä kertaa tämäntyyppisessä haastattelussa. Harmillisesti vaikutti siltä, että niin olivat kaikki muutkin. Jos lavalla olisi ollut yksikin asiansa osaava ihminen, niin hän olisi osannut pelastaa tilanteen, vaikka taustatyö olisikin jäänyt tekemättä. Tietysti sen olisi pitäänyt olla haastattelija eikä haastateltava. Viime vuonna se nimittäin oli haastateltava.

Viime vuoden haastattelu näytti tältä. ...Sen aikaa kun video toimi.

Koska tämä haastattelu herätti muistot viime vuoden traumoista, niin kerrotaanpa samalla siitäkin, kun viime vuonna jäi Hypecon-postaus tekemättä. Pertti Jarlan oli siis tarkoitus tulla paikan päälle, mutta oli sairastunut flunssaan, ja haastattelu hoidettiin etäyhteydellä. Jarla oli supermielenkiintoinen, hyvä puhuja, höpisi pitkään kaikenlaisista asioista välillä vähän aiheen vierestäkin, mutta ainakin oma arvostus nousi. Jarlasta oli jotenkin sellainen kuva, että kun Fingerpori nauttii niin suurta massasuosiota, että Jarlakin olisi ihan tavan tallaaja, mutta ei. Ei hän ehkä mikään animefani ole, mutta kunnioitti kuitenkin tapahtumaa ja oli kiinnostunut kaikenlaisesta sarjakuvasta, samoin kuin esimerkiksi scifistä. Jarla onnistui hoitamaan haastattelun ammattimaisesti kaikesta Hypeconin mokailuista huolimatta. Huomasin itse, kuinka videopuhelua aloittaessa ohjelmassa käytetty läppäri näytti, että se on akun varassa ja kävi mielessä, että toivottavasti se riittää haastattelun ajan. Sama ei käynyt ohjelmanpitäjien mielessä. Tietokoneen ilmoittaessa akun loppuvan aivan kohta, lähdettiin virtapiuhaa hakemaan toisesta huoneesta (tai toisesta rakennuksesta) ja sehän ehti loppua. Sen jälkeen odoteltiinkin puoli tuntia, kun samaan videopuheluun ei onnistuttu liittymään, ja joku yleisöstä lopulta sanoi, että hänellä on Jarlan numero ja voi soitella. Ilmeisesti Hypeconin edustajilla sitä ei ollut. 

Minulla on ollut tapana mennä kunniavierasohjelmiin lähinnä kohteliaisuudesta, vaikka en välttämättä olisi niin kiinnostunut tai mikään fani, ihan vain täyttämään yleisöä, koska onhan se kiusallista, jos ketään ei tule paikalle. Mutta Hypeconin kohdalla on itse tuntenut niin paljon myötähäpeää, etten tiedä kehtaanko enää. Kolme vuotta sitten kunniavierasohjelman piti (silloinkin etäyhteyden kanssa) Nordic Mangan edustaja, ja silloin kaikki meni nappiin, eli kyllä se on lähinnä ohjelmanpitäjän ammattitaidosta kiinni. 

No, mennään eteenpäin. Seuraavana ohjelmana oli Erichi goes Disney -lauluesitys, joka jännitti edellisen myötähäpeäkokemusen jälkeen. En siis tiennyt etukäteen muuta kuin mitä ohjelmalehdessä luki, eli että Disney-biisejä on luvassa tavalla tai toisella esitettynä. Ohjelma alkoi yli 15 minuuttia myöhässä. Aikataulujen lipsuminen taitaa olla Hypeconissa enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta se on asia, mikä olisi aika helposti estettävissä varaamalla tarpeeksi aikaa siirtymiin ja muistuttamalla ohjelmanpitäjiä lopettamaan 10 minuuttia etuajassa. No, lopulta päästiin aloittamaan ja Erichi hieman epävarmasti asteli lavalle. Eka biisi lähti soimaan ja ensimmäisen äänen kohdalla pystyin huokaisemaan helpotuksesta. Koska olisi se ollut kamalaa ensin odottaa 15 minuuttia ja sitten joutua luikkimaan ulos tai istumaan paikallaan kuunnellen 45 minuuttia riitasointuista laulua. Mutta ei, Erichi osasi laulaa ja esiintyä. Välispiikit olivat hieman epävarmoja ja epäinformatiivisia, eikä tietenkään sellaista ammattilaisen pettämätöntä karismaa ollut, mutta siihen auttaa vain esiintymiskokemuksen kartuttaminen. Lauluääni oli omaperäinen ja miellyttävä, ja Colors of the Wind ja Part of Your World sai silmäkulmani kostumaan ihan samalla tavalla kuin alkuperäisbiisitkin. Lopun moka tiedostojen kanssakaan ei vaikuttanut varsinaiseen esiintymiseen, vaan sekin lopulta hoitui, ja jäi positiivinen fiilis. Selkeästikään ei ole olemassa Hypecon-ohjelmaa ilman teknisiä ongelmia tai muita mokia, mutta Erichi oli yksi harvoja, joka selviytyi hetken paniikin jälkeen hommasta kunnialla. Tulen seuraavallekin keikalle! Näköjään konsertti on nyt julkaistu myös Youtubessa.

Viimeisenä coniohjelmana oli cosplay-kisa, joka oli tällä kertaa jo oikein hyvin järjestetty. Hypeconin cosplaykisa kun on aloittelijoiden lavajuoksukisa, niin siinä ei kauaa nokka tuhise, kun kaikki kilpailijat on esitelty. Tällä kertaa esittelyn ja palkintojenjaon jakoi väliaikashow, jossa tanssiryhmä esitti Vocaloid-biisejä. Kyseinen tanssiryhmä oli selkeästi jo vähän enemmän harjoitellut ja ehkä hankkinut esiintymiskokemustakin, sillä verrattuna edellisten vuosien Hypeconin tanssiryhmiin (joilta tippuu peruukit päästä ja synkat on mitä on) kaikki meni aika lailla nappiin. Vaikka on hyvä tarjota aloittelijoille areena, niin ehkä ihan hyvä, että conin suosituimman ohjelman väliaikashow'ssa on vähän kokeneemmat esiintyjät. Myös cosplay-kisan formaatti eli se, että juontaja kertoo kilpailijasta ja asusta on todella hyvä, niin vältytään niiltä myötähäpeää aiheuttavilta haastatteluilta. Se varmasti madaltaa myös aloittelevan kisaajan kynnystä osallistua, kun voi keskittyä lavalla vain poseeraamiseen eikä tarvitse keksiä sanottavaa.

Väliaikashow'n Prismatic Monochrome-tanssiryhmä.

Sunnuntaina tuli käytyä ainoastaan kiertämässä taidekuja ja myyntipöytäsali, taidekujalaiset kun vaihtuivat. Jos Hypecon ei olisi parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä kotoani, niin ei sinne ehkä kehtaisi raahautua. Ainakin tämä vuosi oli omalta osaltani aika köyhä ohjelman suhteen. Tanssiesityksiä olen aiempina vuosina käynyt katsomassa, mutta harmillisesti aika on ajanut minusta taas ohi, kun Love Live ei enää ole muodissa enkä enää pysy kärryillä, mistä mediasta biisit ovat. Täytyy kyllä hieman antaa noottia tanssiryhmille siitä, että ohjelmakuvaukseen voisi sen kirjoittaa vähän selkeämmin. Pelkkä ryhmän nimessä oleva viittaus johonkin sarjaan ei välttämättä vielä avaa asiaa.

Conilootti.

Kahtena edellisenä vuonna olen palautteessani peräänkuuluttanut parempaa tiedottamista. Edelleenkin tuntuu, että Hypecon voisi enemmän kertoa conin järjestämisestä ja järjestäjistä, sekä julkaista tiedot esimerkiksi ohjelmasta edes kuukautta aiemmin. Jopa Kotae Expo, jota ei vielä edes ole kertaakaan järjestetty, on persoonallisemman oloinen tapahtuma kuin yli vuosikymmenen vanha Hypecon. Hypeconilla on myös Discord-kanava, joka ei kuitenkaan ole koskaan auki. Ainakin toissavuonna se taisi olla conipäivän ajan auki, mutta tänä vuonna se näytti hylätyltä. Conitiedottaminen ja vaikkapa conikaverien etsiminen voisi olla asioita, jotka kävisivät Discordissa helposti. Ehkä Discordiin ei ole tarpeeksi moderaattoreita ja siksi se on hylätty.

Kävijämäärältään Hypecon on yksi suurimpia coneja Suomessa. Tänä vuonna kävijöitä oli 8 700 (joista 5 700 lauantaina), vaikka sää varmaankin hieman verotti määrää. Aika kova conipöhinä oli sateesta ja kylmyydestä huolimatta. Hypeconin paikka Suomen conikentällä aloittelijoiden harjoitusconina on joka tapauksessa taattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti