9.7.2024

Ivrea-saaga, osa 3: Lykkäyksen lykkäys

Eipä tarvinnut odotella ihan heinäkuun loppuun asti seuraavaa osaa Ivrea-saagasta, sillä eilen jysähti uutispommi. Uutispommi, joka tuskin yllätti yhtään ketään, eli sarjojen julkaisu lykkääntyy taas. Tällä kertaa saatiin sentään hieman tarkempaa tietoa julkaisuajankohdasta, eli lupaus olisi elokuun puoliväli, mutta saa nähdä, pitääkö sekään paikkaansa. 

Aikataulujen lisäksi kaksi muutakin asiaa pistävät silmään: ensinnäkin, listalta ovat poistuneet kaikki jatkuvien sarjojen uusimmat osat, kuten One Piece 103 ja One Punch Man 21. Ivrean Usein kysyttyä-sivulla kyllä lukee vielä, että heidän strategiansa on jatkaa Sangatsu Mangan aiemmin julkaisemia sarjoja siitä numerosta, mihin ne jäivät. Etusivun julkaisuaikataulusta ne ovat kuitenkin hävinneet. Screenshottasin kohdan vielä varmuuden vuoksi siltä varalta, että sekin kohta poistuu sivulta vähin äänin. On nimittäin mahdollista, että Japanissa on saatu vihiä Ivrean suunnitelmasta, eikä siitä ole tykätty. 

Toinen huomionarvoisa kohta on se, että aiemmin heinäkuulle lupailtu One Punch Man on nyt poistunut kokonaan julkaisuaikataulusta, ja siirtynyt kohtaan Tulossa pian. Ehkä Ivrea on huomannut sarjojen määrän olevan sen verran runsas, että joku kannatti pudottaa pois, tai sitten sen kanssa tuli jotain muita ongelmia. Tulossa pian-kohdassa on toinenkin mielenkiintoinen asia, nimittäin sinne on ilmestynyt Ginga Nagareboshi Gin, eli kuten me suomalaiset olemme tottuneet sanomaan, Hopeanuoli. Kansikuvana on 3. painoksen kansikuva, joka on tuplapokkari-painos. Nähtäväksi jää, tulevatko Ivreankin pokkarit(.) olemaan samanlaisia.


Siinä siis faktat tähän asti. Onneksi niitä faktoja nyt saatiin, sillä huhumylly alkoi jo jauhamaan, kun mitään ei kuulunut. Edellisessä postauksessani oli jo Suomalainen.comin sivustolta poistunut Ivrean mangat, sen jälkeen esimerkiksi Helmet-kirjastoissa luki, että "Ilmestyminen peruttu, ei voi varata". Siinä vaiheessa lähinnä tiesi, että selkeästikään sarjat eivät ole alkamassa vielä heinäkuussa, koska kyllähän ilmestymispäivät pitäisi olla jo selvillä. Vaikka itse tiesinkin, että ilmestymistä tuskin on lopullisesti peruttu, ja ettei tuo kirjastojen "tieto" ilmestymisen perumisesta pohjaa juuri muuhun kuin siihen, että kirjaa ei ole alkuperäisen ilmestymispäivän jälkeen näkynyt, niin eihän se nyt luottamusta herätä. Kun Ivrea ei tiedota tekemisistään, niin muut eivät voi kuin arvailla, ja kun menneen perusteella kaikki arvaa mieluummin jotain negatiivista, niin huhumylly on valmis. 


Itse uskon tällä hetkellä enemmän siihen, että Ivrea kyllä julkaisee lupaamansa mangat kuin siihen, että se kaatuisi tässä vaiheessa. Toivoisin vain, että he olisivat avoimempia, ja kertoisivat tässä vaiheessa jo esimerkiksi sen, kuka sarjat kääntää (kyllähän heillä pitäisi tässä vaiheessa jo kääntäjät olla), ilmoittaisivat julkaisuaikataulusta tarkemmin ja tiedottaisivat reilusti, kun niihin ei päästäkään. Eikä siten, että vaihdetaan vain nettisivuilla olevaa aikataulua ilman, että kerrotaan vaikka Facebookissa (jossa vielä on ylimpänä postauksena, että One-Punch Man ilmestyy heinäkuussa), että sarjat ovat lykkääntyneet. Tavallaan mietin syyllisenä sitä, että onko kaikki negailu vaikuttanut siihen, että Ivrea mokaa, mutta ei, kyllä se heidän oma taustalla tapahtuva työnsä on se, mikä on tämänkin lykkäyksen aiheuttanut.

(Ei ala.)

Sitten vielä se Hopeanuolen lisääminen. Mitä hittoa? Okei, saavat varmasti fanien rahat taas käärittyä, sillä Hopeanuolen fanit jos ketkä ovat sellaisia, jotka ostavat ihan joka painoksen (vaikka se tässä tapauksessa olisikin mitä sattuu laatua). Mutta pitäisiköhän noita sarjojen lupailuja vähän rajoittaa, kun ei ole vielä ensimmäistäkään tullut ulos? Yksi kysymysmerkki on sekin, mistä Ivrea saa materiaalit sarjaan. Legenda kun kertoo, että Urumin omistajan omasta hyllystä löytyvistä pokkareista skannattiin materiaalit Sangatsu Mangaa varten, kun Shueishan omat olivat niin heikossa kunnossa, ettei suomennoksia olisi pystytty latomaan niihin. Voivathan he tietysti skannata ne Sangatsu Mangan suomijulkaisusta (:D). No, palataan tähän sitten ehkä vuoden päästä, tuskin sitä ennen mitään tapahtuu sen suhteen.

1 kommentti:

  1. Luulen heidän laittaneen Hopeanuolen listoille, koska palautteessa näkyy useampi toive toukokuun tienoilta Takahashin suomentamattomista koirasarjoista. Lähtivät sitten alusta, liekö suunnitelmana sitten pyrkiä julkaisemaan mahdollista monta sarjaa lopulta vai huomasivatko vain bisnespotentiaalin Hopeanuolen faneissa…

    VastaaPoista