29.5.2024

Vanitaksen kirja

 Arvostelu on tehty 3 ensimmäisen suomenkielisen pokkarin perusteella eikä sisällä juonipaljastuksia.

Jun Mochizukin Vanitaksen kirja oli piristävä uutuus Suomen mangamarkkinoille, asettuen täyttämään päättyneiden/hitaasti ilmestyvien Kuroshitsujin ja Patriootti Moriartyn jättämää neoshounen-markkinarakoa. Olin ollut jo pitkään kiinnostunut sarjasta ja olin innoissani sen animesovituksen tulemisesta, mutta lopulta se jäi kuitenkin katsomatta. Nyt suomenkielinen versio palautti taas sarjan mieleeni. Viimeistään kauniit kannet sinetöi ostopäätöksen. 

Sarjan maailmassa ihmiset ja vampiirit (eli vampyyrit) elävät vierekkäisissä maailmoissa, joiden välillä vampiirit kuitenkin pystyvät liikkumaan. Päähenkilö Noe lähtee etsimään ihmisten maailmasta tarunhohtoista Vanitaksen kirjaa - ja löytääkin sen saman tien. Kirja on ihmisen hallussa, joka kutsuu itseään Vanitakseksi, vaikkei alkuperäinen vampiiri-Vanitas olekaan. Samalla vampiiriyhteiskuntaa piinaa kirousepidemia, joka saa vampiirit menettämään järkensä ja itsehillintänsä. Vanitas väittää haluavansa pelastaa vampiirit kiroukselta, vaikka kirjalla olisi voima myös vampiireiden tuhoamiseen. Noe lyöttäytyy Vanitaksen mukaan pelastusyritykseen.

...Tai miten se nyt sitten menikään.

Sarjan juonta on oikeastaan aika hankala yrittää tiivistää, koska se on jo kolmen pokkarin aikana ollut hyvin rönsyilevä ja mysteereitä alustetaan yksi toisensa jälkeen, antamatta paljonkaan vastauksia. Kuka on Vanitas ja mistä hän on kirjan saanut? Kuka (tai mikä) on kirouksella vampiirit tartuttava Charlatain? Miten Noe liittyy tähän kaikkeen? Sivuhahmojakin esitellään vähintään kymmenkunta. Koska itse luin osat n. kuukauden-kahden välein niiden ilmestymisaikataulun mukaisesti (tai vähän sen jälkeen), niin tipuin osien välissä siksikin kärryiltä, että olin ehtinyt jo unohtaa ekassa osassa esitellyt sivuhahmot, joiden en siinä vaiheessa vielä ajatellut olevan niin tärkeitä jatkon kannalta. Jun Mochizukin hieman sekava kerronta varsinkin toimintakohtauksissa ei auta asiaa. Suosittelenkin lukemaan sarjan yhdeltä istumalta, tai vähintäänkin ensimmäiset osat, joissa maailma pohjustetaan. Neljäs osa saadaan sopivasti tulevan kesän coneihin, joten kannattaa napata kaikki osat saman tien myyntisalista mukaan. Ja uskon, että sarjalla on myös uudelleenlukuarvoa, joten omaksi se kannattaa hankkia, jos neoshounen iskee.

Mitä hittoa tässäkin taas tapahtuu? Ehkä animen katsoneet saavat paremmin kiinni toimintakohtauksista.

Sekavuudesta huolimatta sarja nimittäin on todella mielenkiintoinen maailmaltaan. 1800-luvun Pariisi- ja vampyyriestetiikka puree ainakin minuun. Piirrosjälki on todella kaunista, ja hahmonsuunnittelu puvustuksineen priimaa. Neoshounenin tapaan päähenkilöpoikien hahmokemia on sellaista, että parittamiselta ei voi välttyä. Huumori nyt on mitä on, välillä tulee vähän myötähäpeäfiilis, mutta ehkä olen vaan liian vanha kikattamaan jollekin väkisinsuutelulle ja muulle. 

Eniten koukuttamaan saa sarjan monet mysteerit, jotka tuskin ratkeavat ihan heti. Alussa esitellään maailmaa monen muun sarjan tapaan viikon hirviö-tyyppisellä tehtävien ratkomisella, vampiirikatoamisten selvittelyllä ja kirousten purkamisella. Koko sarjan kaavasta (1800-luvun Pariisi, vampyyrit) tulee paljon mieleen juuri ne Suomenkin edeltäjät eli Kuroshitsuji (1800-luvun Lontoo, demonihovimestari) ja Patriootti Moriarty (1800-luvun Lontoo, mestaririkollinen). Vaikka kaava on sama, hahmot, maailma ja juoni ovat kuitenkin uniikkeja ja mielenkiintoisia. 

Kuvasta ei ehkä ihan hahmota sitä ensimmäisten osien paksuutta.
Joka tapauksessa sarja näyttää nätiltä myös hyllyssä. 

Mangan Lehtipistehinta on 9,90 €, joka on tietääkseni korkein hinta tähän mennessä Sangatsu Mangan / Punaisen jättiläisen sarjalle. Hintaa selittää inflaation lisäksi se, että sarjan pokkarit ovat tavanomaista paksumpia. Niiden välillä on hieman eroja, ensimmäinen ja toinen osa ovat kolmosta paksumpia, ja muihin sarjoihin verrattuna ne tuntuvat käsissä aika jötkäleiltä. Hinnankin takia suosittelen tietysti metsästämään sarjaa kesän coneista. 

Vahva suositus siis kaikille neoshounenin ystäville ja varsinkin sarjan animesovituksesta tykänneille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti