29.5.2024

Vanitaksen kirja

 Arvostelu on tehty 3 ensimmäisen suomenkielisen pokkarin perusteella eikä sisällä juonipaljastuksia.

Jun Mochizukin Vanitaksen kirja oli piristävä uutuus Suomen mangamarkkinoille, asettuen täyttämään päättyneiden/hitaasti ilmestyvien Kuroshitsujin ja Patriootti Moriartyn jättämää neoshounen-markkinarakoa. Olin ollut jo pitkään kiinnostunut sarjasta ja olin innoissani sen animesovituksen tulemisesta, mutta lopulta se jäi kuitenkin katsomatta. Nyt suomenkielinen versio palautti taas sarjan mieleeni. Viimeistään kauniit kannet sinetöi ostopäätöksen. 

24.5.2024

Ivrea-saaga, osa 2: Ei mitään uutta auringon alla

Edellinen osa Ivrea-saagasta päättyi sanoihin "Toki toukokuuhun on vielä aikaa, että katsotaan tuleeko niitä mangoja edes ulos". Toukokuu tuli ja kohta menikin, eikä niitä mangoja tullut. Ei sillä, että kukaan olisi niin olettanutkaan. 

17.4. eräs Discord-käyttäjä sattui Ivrean sivuilta huomaamaan, että etusivun aikatauluihin on vaihtunut toukokuun sijalle heinäkuu. Mitään ilmoitusta sarjojen myöhästymisestä ei tietenkään Ivrean someissa ollut, vaan julkaisuaikataulu ninjattiin sivuille siinä toivossa, ettei kukaan huomaisi. Q&A-osiossa joku kehtasi kysyäkin asiasta, ja siihen saatiin ympäripyöreä vastaus. No, ehkä heinäkuussa nähdään sitten, onko kaikki "järkätty vimpan päälle". 


22.5.2024

Popcult Day 2024

Viime viikonloppuna tuli pyörähdettyä Popcult Dayssa. Kyseessä oli siis yksipäiväinen tapahtuma Helsingin Suvilahdessa keskittyen pääasiassa länsimaiseen popkulttuuriin, mutta tietysti esikuvana on animeaiheiset conit. Vaikka ohjelmassa ei animea näkynytkään, niin taidekujalla ja cosseissa kyllä. Popcult on ainut vastaavankaltainen tapahtuma, ja koronan jälkeen tämä oli ensimmäinen kerta, kun se järjestettiin. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun se järjestettiin Suvilahden Tiivistämöllä ja sen ympäristössä, ja oli mielenkiintoista nähdä, miten paikka soveltuu tämänkaltaisen tapahtuman järjestämiseen. 


8.5.2024

Vinland Saga - soturista Jeesukseksi

Pitkällisen kärsimyksen jälkeen saimme vihdoin mieheni kanssa Vinland Sagan kakkoskauden katsottua. Sanoin läpällä, että "käynpä katsomassa MyAnimeLististä sen arvosanan, mistä vetoa sillä on joku kasi kuitenkin" ja kyllä. 8.81 tällä hetkellä, siis melkein 9. Ensimmäisen, oikeasti hyvän kauden arvosana on "vain" 8.75. Toisaalta ykköspaikkaa pitkään pitäneen (Frieren meni juuri ohi) Fullmetal Alchemist: Brotherhoodin arvosana 9.09 on myös asia, jota en pysty käsittämään, sillä mangan parhaudesta huolimatta Brotherhood on omasta mielestäni niin huono adaptaatio, etten ole sitä kahdellakaan yrityskerralla katsottua kuin tusinan jakson verran. Tässäkin tapauksessa veikkaan, että ongelmat ovat ainakin osittain animen, eivät mangan puolella.

Internetin kommentteja lukiessa arvosanasta huolimatta kausi näyttää jakavan mielipiteitä. Kauden puolustajien argumentti näyttää olevan se, että jos ei pitänyt kaudesta, on vain alkukantainen luolaihminen joka haluaa nähdä väkivaltaa eikä ymmärrä Syvällistä Hahmonkehitystä. Väkivallan puute ei kuitenkaan ole se kauden huonouden juurisyy. Suurin ja oikeastaan lähes ainut ongelma on rytmitys. Kakkoskauden olisi hyvin voinut tiivistää puoleen, 13 jaksoa 25 sijaan olisi riittänyt hyvin ja saanut sellaisen tunteen aikaan, että kaudella oikeasti tapahtuikin jotain. Nyt jokaista jaksoa venytettiin tarpeettomasti, ja suunnilleen jokaisen jakson jälkeen sai todeta, että "eipä tässä tapahtunut oikeastaan mitään".

Tämä on niin naurettava kuva etten jaksa uskoa että se on virallinen.

3.5.2024

Parhaat animet Netflixissä osa 1: Klassikot

Animen striimaamiseen on monta erilaista palvelua. Nykyään pääosin Crunchyroll pitää lippua korkealla, kun esim. Wakanim putosi pelistä pois. Osa animesta kuitenkin on yleisissä striimauspalveluissa “vankina”. Disney on alkanut itsekin rahoittaa animea, ja heiltä löytyy esim. Summer Time Rendering ja muutamia muita sarjoja. HBO Maxissa on lähinnä FLCL. Sen sijaan Netflix on kunnostautunut sekä animen rahoittamisessa että vanhojen sarjojen katseluoikeuksien ostamisessa. Jos perheestäsi sattuu löytymään Netflix-tunnarit, niin kannattaa siis tsekata sekin tarjonta. 

Kun aloin listaamaan omia lemppareitani Netflixin tarjonnasta, niitä löytyikin sen verran paljon, että tästä kehkeytyi juttusarja. Luvassa olisi siis muutama suositus seuraavista kategorioista:

  1. Vanhat klassikot
  2. Uudet suosikit
  3. Elokuvat
  4. Netflix Original
  5. Muut animeen/mangaan liittyvät sarjat/elokuvat

Vanhat klassikot (90- ja 00-luvut)