23.10.2024

JoJo's Bizarre Adventure 3: Stardust Crusaders

Kun mietin, pitäisikö minun kirjoittaa JoJosta tänne blogiin, ajattelin, ettei minulla ole mitään muuta sanottavaa kuin että Jotaro on ihana. Näköjään tekstiä sitten kuitenkin syntyi, mutta pakko vähän hehkuttaakin.


Jotaro on ehkä oman fiktiomiesmakuni arkkityyppi. Tykkään isoista, lihaksikkaista miehistä, jotka ovat vähäpuheisia, vakavia, melkeinpä kylmiä. Mieheni mukaan Jotaro on ihan tylsä hahmo, aivan liian OP, ei mitään heikkouksia. Toinen hahmomieltymykseni onkin suvereenit hahmot, jotka ottavat tilanteen coolisti ja saavat kaikki loksauttamaan leukansa tullessaan lopulta pelastamaan tilanteen. Tästä esimerkkinä Doctor Whon Tohtori ja Sherlock Holmes. Mielestäni tällaisissa hahmoissa ei ole mitään vikaa, varsinkin kun heillä on yleensä kaverina joku Watson tai Pornareff, joka on vähän tyhmempi ja ihmismäisempi. Ja aika usein näiden hahmojen heikkous onkin sitten sosiaaliset tilanteet.

8.10.2024

200. postaus! Mietteitä bloggaamisesta

Shievanime on perustettu jo vuonna 2010. Päivittäminen on ollut kuitenkin hyvin kausiluonteista, ja välillä on ollut useammankin vuoden tauko. Vuosien laskemisen sijaan ajattelin juhlistaa 200. postausta. Ja juhlistamisella tarkoitan sitä, että pääsen kerrankin höpisemään bloggaamisesta. 

Bloggaaminen on vanhanaikaista, eikä kannata. Tämä oli ensimmäinen lause muistiinpanoissani. Se on ihan totta. Tuntuu, että nykyään lähinnä podcastit menestyvät. Ihmiset lukevat mieluummin lyhyen twiitin tai IG-postauksen kuvamuodossa, kuin pitkää tekstiä. Siispä blogia ei missään nimessä kannata kirjoittaa huomiota, tai varsinkaan rahaa saadakseen. 

Yksi animeblogin pitämisen kivoimmista puolista on kuvien valitseminen.
Screenshot elokuvasta Omoi, omoware, furi, furare.

25.9.2024

Ivrea-saaga, osa 4: Yllättävän hyvää, mutta edelleen epäilyttää

Niin se päivä sitten lopulta koitti, kun saatiin ensimmäiset uudet Ivrean sarjat uunista ulos. Tämä postaus on joutunut odottelemaan sitä, että pääsen perehtymään johonkin julkaisuun ihan ajan kanssa. Fantasiapeleissä ensimmäisten Demon Slayerin ja Chainsaw Manin selailu ei vielä riittänyt kunnollisen mielipiteen muodostamiseen. Kaiken julkaisusotkun takia (tai ties mistä syystä) näitä ei myöskään ollut heti kirjastossa saatavilla, ja nytkin näyttäisi olevan lainassa. Nyt kun SpyxFamily ilmestyi, päätin viimein uhrata kympin verran omaa rahaani laadun toteamiseen.

11.9.2024

Parhaat animet Netflixissä osa 4: Netflix Original

Kun Netflixin rahoittamia animeita alkoi tulla, ehdin jo hetken aikaa huolestua, että he panostaisivat lähinnä amerikkalaiseen makuun räätälöityyn animeen, 3D:hen ja kaikkeen sellaiseen. Ensimmäisten joukossa kun oli sarjoja kuten Polygon Picturesin Knights of Sidonia ja Ajin sekä Sanrion kanssa tehty Aggretsuko, ja Enter the Anime-dokumentissa animeksi laskettiin myös jenkkiläinen Castlevania-animaatiosarja. Omat ennakkoluulot tulivatkin varmaan aika pitkälti tuon Enter the Anime-dokkarin pohjalta, jossa se jenkkiläisten näkemys animesta korostui. Onneksi huoleni oli turha, ja nyt Netflixin animetarjonta näyttää ilahduttavan monipuoliselta. Toki muita ongelmia Netflixin rahoituksesta voi tulla, monien sarjojen tekijät ovat esimerkiksi valitelleet sitä, ettei Netflix ole kertonut katsojalukuja edes sarjan tekijöille, jolloin jatkokausien kannattavuutta on hankalampi arvioida. Ilahduttavinta Netflixin rahoittamissa sarjoissa on shoujon ja hieman erilaisten sarjojen määrä, ja sellaisista koostuu minunkin listani. 

Carole & Tuesday

Carole & Tuesdaysta olenkin jo kirjoittanut blogiini aiemmin. Näin vuosia jälkikäteen täytyy sanoa, että sarja jäi elämään varsinkin musiikkiensa takia. Hahmot ei ehkä niinkään jääneet mieleen, mutta olen edelleen kuunnellut joitain sarjan kappaleita. Cowboy Bebopin ohjaajan scifi-musiikkianime oli ainutlaatuinen, vaikkei täysin timanttinen kokemus. 

9.8.2024

Nine Parchments

Nine Parchments on suomalaisen Frozenbyten peli, joka on oman perheeni ylivoimainen moninpelisuosikki. Peliä voi pelata myös yksin, mutta se on paitsi vaikeampaa, myös tylsempää. Pelissä pelataan maageilla, räiskitään taioilla monstereita ja vähän kavereitakin, ja jahdataan parchmenteja, jotka antavat uusia taikoja. Hahmovaihtoehtoja eri aloitustaikoineen on reilusti. Yksittäinen pelin läpäisykerta kestää joitain tunteja, yleensä muutaman peli-illan, mutta peli on tarkoitus aloittaa alusta uudelleen ja uudelleen, ennen kuin kaikki hahmot on avattu ja saatu levelattua täysiin. Pelin suola on sen co-op-ominaisuus sekä se, että loitsut tekevät damagea myös kaveriin.

Sinällään peli ei liity animeen, mutta 2D-hahmomallit ja promokuvat on piirtänyt conienkin taidekujilta tuttu Maaria Laurinen.

16.7.2024

JoJo's Bizarre Adventure 2: Battle Tendency

JoJo's Bizarre Adventuren toisessa osassa pelottavat, tuhansia vuosia nukkuneet superihmiset eli pilarimiehet heräävät eloon. Pilarimiehet kytkeytyvät JoJon ensimmäiseen osaan siten, että he ovat aikanaan valmistaneet Dion ensimmäisessä osassa löytämän kivimaskin. Siispä Jonathanin lapsenlapsen Josephin tulee opetella sama hamon-taito ja peitottava pilarimiehet, sillä kukaan muu maailmassa ei siihen pystyisi - paitsi ehkä Jonathanin opettajan Will A. Zeppelin lapsenlapsi Caesar A. Zeppeli. 

Battle Tendency on Rocky-elokuva, jonka päähenkilönä on Indiana Jones. Battle Tendencyssä käytetään paljon 70-90-luvun seikkailuelokuvien trooppeja, mutta Japani-twistillä. Battle Tendencyssä on monta aika älytöntä juonenkäännettä (kyborginatsit, Josephin äiti, tulivuorenpurkaus), mutta ilman niitä tämä ei tietystikään olisi bisarri seikkailu. Kerrankin natsit ovat hyvisten puolella! Mikä on tavallaan ymmärrettävää, olihan Japani samalla puolella toisessa maailmansodassa. 

9.7.2024

Ivrea-saaga, osa 3: Lykkäyksen lykkäys

Eipä tarvinnut odotella ihan heinäkuun loppuun asti seuraavaa osaa Ivrea-saagasta, sillä eilen jysähti uutispommi. Uutispommi, joka tuskin yllätti yhtään ketään, eli sarjojen julkaisu lykkääntyy taas. Tällä kertaa saatiin sentään hieman tarkempaa tietoa julkaisuajankohdasta, eli lupaus olisi elokuun puoliväli, mutta saa nähdä, pitääkö sekään paikkaansa. 

Aikataulujen lisäksi kaksi muutakin asiaa pistävät silmään: ensinnäkin, listalta ovat poistuneet kaikki jatkuvien sarjojen uusimmat osat, kuten One Piece 103 ja One Punch Man 21. Ivrean Usein kysyttyä-sivulla kyllä lukee vielä, että heidän strategiansa on jatkaa Sangatsu Mangan aiemmin julkaisemia sarjoja siitä numerosta, mihin ne jäivät. Etusivun julkaisuaikataulusta ne ovat kuitenkin hävinneet. Screenshottasin kohdan vielä varmuuden vuoksi siltä varalta, että sekin kohta poistuu sivulta vähin äänin. On nimittäin mahdollista, että Japanissa on saatu vihiä Ivrean suunnitelmasta, eikä siitä ole tykätty. 

4.7.2024

Parhaat animet Netflixissä osa 3: Elokuvat

Netflixin elokuvatarjonnan runsaus koostuu pääasiassa Ghiblin elokuvista, jotka ovat käytännössä kaikki siellä. Itse en ole mikään suuri Ghibli-fani (Liikkuva linna on lempparini, ja sekin lähinnä alkuperäisteoksen takia), joten listaan nyt parhaat ei-Ghibli-anime-elokuvat Netflixissä. Ghiblin lisäksi on paljon animesarjoihin liittyviä leffoja (kuten Violet Evergarden tai My Hero Academia), mutta jätän ne myös listalta pois. Drifting Homea en ole vielä ehtinyt katsoa, sekin saattaisi päätyä listalle. Mutta mennään listauksen pariin, ensin kissoja ja sitten kuplia. 

20.6.2024

JoJo's Bizarre Adventure 1: Phantom Blood

Katsoin JoJo's Bizarre Adventuren uusioversion ensimmäisen kauden jo sen tullessa, ja vaikka siitä silloin tykkäsinkin, niin katselu jäi siihen. Muutama vuosi sitten onnistuin suostuttelemaan ei-animeharrastajamieheni mukaan outoon seikkailuun, ja siihen asti ilmestyneet jaksot tulikin katsottua aika vauhdilla läpi. JoJo onkin jännä ilmiö siitä, että se tai vähintäänkin siitä lähteneet meemit voivat olla tuttuja lähes kelle tahansa internetissä (tai ainakin Redditissä tai Youtubessa) aikaa viettävälle. Uusi anime on onneksi (ainakin pääosin) onnistunut sovitus legendaarisesta mangasta, jota on vuosikymmeniä pidetty mahdottomana sovittaa animeksi. 

Koska sarja on pitkä ja osioita on animoitu jo kuusi (viidellä kaudella), päätin tehdä jokaisesta osiosta oman postauksensa. Lopuksi teen vielä yhteenvetoa siitä, miksi JoJo on niin suosittu meemuilijoiden keskuudessa ja muutenkin. 

10.6.2024

Hypecon 2024

Hypecon on Hyvinkäällä järjestettävä ilmaistapahtuma, joka on suunnattu astetta nuoremmille kävijöille kuin esimerkiksi Desucon tai Tracon. Se on myös muista poiketen kaupungin nuorisopalvelujen järjestämä tai ainakin koordinoima tapahtuma. Todennäköisesti siitä syystä Hypecon on vähän sellainen kasvoton taho, jonka tiedottaminen ja läpinäkyvyys on edelleen, palautteen antamisesta huolimatta aika retuperällä. Sentään uudet nettisivut saatiin viime vuonna vanhan muinaisjäännöksen tilalle, mutta kovin toimivat ne eivät ole edelleenkään. Varsinkin ohjelman jaottelu eri sivuille ja haitarielementteihin tapahtumapaikan mukaan tekee ohjelman selaamisesta tuskallista. Ohjelmakartta julkaistiin vasta kaksi viikkoa ennen tapahtumaa, joten Desuconin ja Traconin meininkiin tottuneelle Hypecon vaikuttaa olevan lapsenkengissään, vaikka tapahtuma on jo 11 vuotta vanha.

No, koska tapahtuma on ilmainen, niin ei voi vaatia rahojakaan takaisin. Hengailuconiksi tapahtuma on kuitenkin mainio, tapahtumapaikka ja Hyvinkään keskusta muutenkin turvallinen paikka nuorisolle conittaa. Taidekuja ja myyntipöytäsali olivat runsaat tarjonnaltaan ja tilaltaan, vaikka ajoittain ilma kävikin tunkkaiseksi. Ihmismassasta huolimatta kyynärpäätaktiikka ei tarvinnut käyttää. Hyvinkääsali on loistava lisäys conin tiloihin, ja vaikka se onkin erillään muusta conipaikasta, on niiden välillä helppo siirtyä. Ohjelma keskittyy juuri nuoriin ja aloitteleviin harrastajiin, eli esimerkiksi cosplay-kilpailu on suunnattu sellaisille, joilla ei ole aiempaa kisakokemusta. Tänä vuonna ohjelmasta ei oikein meinannut löytyä minulle mitään mielenkiintoista, ehkä siksikin, että se painottui osallistavaan ohjelmaan. 

5.6.2024

Parhaat animet Netflixissä osa 2: Uudet suosikit

Toisessa osassa listaan hieman tuoreempia (2010-2020-lukujen) suosikkisarjojani, jotka löytyvät Netflixistä. Aika monta uudempaa menee tosin Netflix Original-kategoriaan, joka saa oman postauksensa myöhemmin. 

Täytyy tässä vaiheessa huomauttaa, että Netflixistä löytyy useita uudempia yleisesti suosittuja sarjoja, kuten Demon Slayer, Jujutsu Kaisen, My Hero Academia ja Tokyo Ghoul, mutta en ole joko niitä itse katsonut, tai olen jättänyt ne kesken, kun nyky-shounen (tai shounen enää nykyään) ei ole ollut minun juttuni.

29.5.2024

Vanitaksen kirja

 Arvostelu on tehty 3 ensimmäisen suomenkielisen pokkarin perusteella eikä sisällä juonipaljastuksia.

Jun Mochizukin Vanitaksen kirja oli piristävä uutuus Suomen mangamarkkinoille, asettuen täyttämään päättyneiden/hitaasti ilmestyvien Kuroshitsujin ja Patriootti Moriartyn jättämää neoshounen-markkinarakoa. Olin ollut jo pitkään kiinnostunut sarjasta ja olin innoissani sen animesovituksen tulemisesta, mutta lopulta se jäi kuitenkin katsomatta. Nyt suomenkielinen versio palautti taas sarjan mieleeni. Viimeistään kauniit kannet sinetöi ostopäätöksen. 

24.5.2024

Ivrea-saaga, osa 2: Ei mitään uutta auringon alla

Edellinen osa Ivrea-saagasta päättyi sanoihin "Toki toukokuuhun on vielä aikaa, että katsotaan tuleeko niitä mangoja edes ulos". Toukokuu tuli ja kohta menikin, eikä niitä mangoja tullut. Ei sillä, että kukaan olisi niin olettanutkaan. 

17.4. eräs Discord-käyttäjä sattui Ivrean sivuilta huomaamaan, että etusivun aikatauluihin on vaihtunut toukokuun sijalle heinäkuu. Mitään ilmoitusta sarjojen myöhästymisestä ei tietenkään Ivrean someissa ollut, vaan julkaisuaikataulu ninjattiin sivuille siinä toivossa, ettei kukaan huomaisi. Q&A-osiossa joku kehtasi kysyäkin asiasta, ja siihen saatiin ympäripyöreä vastaus. No, ehkä heinäkuussa nähdään sitten, onko kaikki "järkätty vimpan päälle". 


22.5.2024

Popcult Day 2024

Viime viikonloppuna tuli pyörähdettyä Popcult Dayssa. Kyseessä oli siis yksipäiväinen tapahtuma Helsingin Suvilahdessa keskittyen pääasiassa länsimaiseen popkulttuuriin, mutta tietysti esikuvana on animeaiheiset conit. Vaikka ohjelmassa ei animea näkynytkään, niin taidekujalla ja cosseissa kyllä. Popcult on ainut vastaavankaltainen tapahtuma, ja koronan jälkeen tämä oli ensimmäinen kerta, kun se järjestettiin. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun se järjestettiin Suvilahden Tiivistämöllä ja sen ympäristössä, ja oli mielenkiintoista nähdä, miten paikka soveltuu tämänkaltaisen tapahtuman järjestämiseen. 


8.5.2024

Vinland Saga - soturista Jeesukseksi

Pitkällisen kärsimyksen jälkeen saimme vihdoin mieheni kanssa Vinland Sagan kakkoskauden katsottua. Sanoin läpällä, että "käynpä katsomassa MyAnimeLististä sen arvosanan, mistä vetoa sillä on joku kasi kuitenkin" ja kyllä. 8.81 tällä hetkellä, siis melkein 9. Ensimmäisen, oikeasti hyvän kauden arvosana on "vain" 8.75. Toisaalta ykköspaikkaa pitkään pitäneen (Frieren meni juuri ohi) Fullmetal Alchemist: Brotherhoodin arvosana 9.09 on myös asia, jota en pysty käsittämään, sillä mangan parhaudesta huolimatta Brotherhood on omasta mielestäni niin huono adaptaatio, etten ole sitä kahdellakaan yrityskerralla katsottua kuin tusinan jakson verran. Tässäkin tapauksessa veikkaan, että ongelmat ovat ainakin osittain animen, eivät mangan puolella.

Internetin kommentteja lukiessa arvosanasta huolimatta kausi näyttää jakavan mielipiteitä. Kauden puolustajien argumentti näyttää olevan se, että jos ei pitänyt kaudesta, on vain alkukantainen luolaihminen joka haluaa nähdä väkivaltaa eikä ymmärrä Syvällistä Hahmonkehitystä. Väkivallan puute ei kuitenkaan ole se kauden huonouden juurisyy. Suurin ja oikeastaan lähes ainut ongelma on rytmitys. Kakkoskauden olisi hyvin voinut tiivistää puoleen, 13 jaksoa 25 sijaan olisi riittänyt hyvin ja saanut sellaisen tunteen aikaan, että kaudella oikeasti tapahtuikin jotain. Nyt jokaista jaksoa venytettiin tarpeettomasti, ja suunnilleen jokaisen jakson jälkeen sai todeta, että "eipä tässä tapahtunut oikeastaan mitään".

Tämä on niin naurettava kuva etten jaksa uskoa että se on virallinen.

3.5.2024

Parhaat animet Netflixissä osa 1: Klassikot

Animen striimaamiseen on monta erilaista palvelua. Nykyään pääosin Crunchyroll pitää lippua korkealla, kun esim. Wakanim putosi pelistä pois. Osa animesta kuitenkin on yleisissä striimauspalveluissa “vankina”. Disney on alkanut itsekin rahoittaa animea, ja heiltä löytyy esim. Summer Time Rendering ja muutamia muita sarjoja. HBO Maxissa on lähinnä FLCL. Sen sijaan Netflix on kunnostautunut sekä animen rahoittamisessa että vanhojen sarjojen katseluoikeuksien ostamisessa. Jos perheestäsi sattuu löytymään Netflix-tunnarit, niin kannattaa siis tsekata sekin tarjonta. 

Kun aloin listaamaan omia lemppareitani Netflixin tarjonnasta, niitä löytyikin sen verran paljon, että tästä kehkeytyi juttusarja. Luvassa olisi siis muutama suositus seuraavista kategorioista:

  1. Vanhat klassikot
  2. Uudet suosikit
  3. Elokuvat
  4. Netflix Original
  5. Muut animeen/mangaan liittyvät sarjat/elokuvat

Vanhat klassikot (90- ja 00-luvut)


24.4.2024

Jacob de Zoetin tuhat syksyä

Rikon vähän blogini kaavaa, ja kirjoitan vaihteeksi kirjasta. Olen jonkun verran lukenut japanilaista kirjallisuutta (vähän Murakamia, Osamu Dazain Ei enää ihmisen, Natsume Soosekin Kokoron ja Sayaka Muratan Lähikaupan naisen, kaikki suomeksi käännettynä). Jacob de Zoetin tuhat syksyä ei ole japanilaisen kirjoittama, vaan brittiläisen David Mitchellin, joka on asunut useita vuosia Japanissa. 

Jacob de Zoetin tuhat syksyä on historiallinen romaani, joka kertoo hollantilaisesta kauppasatamasta Dejimasta Nagasakissa 1700-luvun lopulla. Historiallisena romaanina se kertoo periaatteessa ihan oikeista tapahtumista ja on sinällään aikansa kuvaus, mutta toisaalta se on kuitenkin fiktiota, hahmot ovat kuvitteellisia (vaikka pari namedroppia oikeisiin ihmisiin onkin) ja kirjassa on jopa yksi yliluonnollinen elementti. Kirjan lopussa on infopaketti historiallisen romaanin oikuista ja siitä, mitkä tapahtumat ovat oikeita.

15.4.2024

Osamu Tezuka

Ajattelin aina, että Osamu Tezukan tuotantoon tutustuminen olisi lähinnä kulttuuriteko, joka maistuisi vähän puulta ja haisisi homeelta, onhan hänen teoksensa jostain 40-70-luvuilta. Verticalin englanninkielisten julkaisujen myötä alkoi kiinnostus hieman herätä, ja kiitos Helmet-kirjastojen kelvollisen mangavalikoiman, olen päässyt tutustumaan seuraaviin sarjoihin:
  • Princess Knight
  • Message to Adolf
  • The Book of Human Insects
  • Ayako
  • Black Jack (1-4)
  • Buddha (1-3)
Lisäksi ostin aikoinaan itselleni Viidakon valtiaan kun se suomeksi julkaistiin, harmillisesti se on ehkä huonoin näistä mitä olen lukenut.


Tässä yksi taidonnäyte Tezukan sivunkäytöstä.
Postauksen kuvat ovat Buddha-sarjasta.

12.4.2024

Persona 4 Golden

Meinasin että pelaisin Persona 4 Goldenin ensin ihan loppuun asti ennen kuin kirjoitan, mutta motivaatio lopahti Hollow Forestiin pääsyn myötä. Ehkä jossain vaiheessa saan senkin vielä pelattua, mutta tosiaan Hollow Forest on käytännössä DLC-materiaalia (johon ei välttämättä edes pääse ellei hoksaa tehdä tiettyä asiaa aiemmin pelissä) eli varsinainen pääpeli on jo koluttu läpi. 

Personaan tutustuin alun perin viidennen osan myötä. En tiennyt siitä etukäteen juuri muuta kuin että se voisi olla minulle sopiva peli, ja sitä se todellakin on. Vuoropohjaiset taistelut yhdistettynä strategiseen koulunkäyntiin, lukemiseen, kavereiden kanssa hengailuun ja osa-aikatöiden tekemiseen on sellainen kombinaatio, ettei toista olekaan. Persona 5 ei nyt saa omaa postaustaan koska sen pelaamisesta on jo aikaa, eikä oikeastaan sen suurempia mielipiteitä siitä ole kuin että superhyvä peli. Persona 4 sen sijaan on tuoreessa muistissa ja siitä löytyy vähän nokan koputtamistakin.

10.4.2024

Feminististä historiasarjakuvaa - Ellen T. ja Maalarisiskot

Haluaisin kutsua itseäni mangaharrastajan lisäksi yleisestikin sarjakuvaharrastajaksi, mutta valitettavasti valtaosa länsimaisesta sarjakuvasta ei miellytä omaa silmääni. En esimerkiksi pidä siitä, että ruudut on ahdettu täyteen puhekuplia ja tekstilaatikoita pienellä piperryksellä. Länsimaista sarjakuvaa vaivaa toisaalta Marvelin ja DC:n, toisaalta strippisarjakuvien perintö. 

Onneksi maailmassa tehdään myös minua miellyttävää sarjakuvaa. Lapsuusvuosien lempparin W.I.T.C.H.:in vanavedessä on esimerkiksi suomennettu hurmaavaa eurooppalaista tyttöjen sarjakuvaa (Mimun päiväkirja ja Sisarukset Gremillet), ja toisaalta myös kotimaisista tekijöistä löytyy sellaisia piirtäjiä, jotka ehkä mangavaikutteidensakin takia iskevät minuunkin (esimerkiksi JP Ahonen ja Anni K.).

Satuin löytämään kirjastosta sarjakuvahyllyä katsellessani kaksi sarjakuvaa samasta aiheesta, joissa vielä molemmissa oli minua miellyttävä piirrostyyli. Toinen on Reetta Niemensivun Maalarisiskot, toinen Hanna-Reetta Schreckin, Iida Turpeisen ja Annukka Mäkijärven Ellen T. Molemmat kertovat suomalaisista 1900-luvun alun naiskuvataiteilijoista. Kaikki ovat hullaantuneita Pariisiin, ja kaikki kohtaavat huonoa kohtelua mieskollegoiltaan. 

3.3.2024

Puetaan pojat mekkoihin ja nauretaan niille - Genderbendaus Persona 4:ssä ja Final Fantasy VII Remakessa

Olen perinteisesti pelannut jonkun pitkän roolipelin talven aikana. Kaksi vuotta sitten se oli Persona 5, viime vuonna Final Fantasy VII Remake ja tänä vuonna Persona 4. Kaikki hyviä pelejä, ja Persona 4:stä ehkä teen oman postauksen kunhan viimeiset Golden-osuudet on läpi, mutta yksi asia jäi pelissä niin pahasti kaihertamaan, että se vaatii ihan oman postauksensa. 

Samaan aikaan kuin itse pelasin Final Fantasy VII Remakea, pelasi mieheni sitä myös ollen aina pari askelta jäljessä. Häntä ei huvittanut seurata tarinaa ja skippasi kaikki välianimaatiot (joka on siis aivan täysin väärä tapa pelata mitään Final Fantasya, mutta jos siitä pelkästä taistelusta jotain hupia sai, niin mikäs siinä). Yksi tarinakohtaus jolta ei voinut välttyä oli se, kun Cloud puettiin mekkoon, jotta hän voisi soluttautua Don Corneon kartanolle, ja se rytmiminipeli, jossa Cloud joutui Honey Been lavalle tanssimaan. Nämä molemmat saivat itsessäni aikaan hihitystä ja teini-iästä asti uinuneen fujoshin heräämisen, kun taas mieheni lähinnä huokaili ja pyöritteli silmiään. 


23.2.2024

Ivrea-saaga: osa 1

Tällä viikolla manga-Suomea on ravistellut uutispommi: Ivrea palaa (kolmatta kertaa) takaisin Suomeen Shueisha-kustantamon sarjoilla. Luvassa olisi muun muassa viime vuosien shounen-lempparit Demon Slayer ja Chainsaw man sekä Spy x Family. Jippii!

...Tai sitten ei. Sopimus nimittäin koskee kaikkia Shueishan sarjoja, myös Sangatsu Mangan jo yli sata pokkaria suomeksi julkaisemaa One Pieceä. Ivrea aikoo sekä jatkaa julkaisemista seuraavasta pokkarista, että aloittaa uudestaan uudella käännöksellä. One Piecen nykyinen suomennos on siitä kuuluisa, että se on hyvin kääntäjänsä näköinen: hahmot puhuvat murteilla (kuten alkuperäisessäkin), ja kieli on humoristista (kuten alkuperäisenkin). Tyyli varmasti jakaa mielipiteitä, mutta yleisesti ottaen ainakin pidemmän aikaa suomijulkaisua seuranneet ovat sitä mieltä, että käännös on nimenomaan legendaarinen ja tylsää enkkukäännöstä parempi. Ivrean käännökset sen sijaan ovat olleet tähän mennessä jos eivät epäammattimaisia, niin ainakin vähän tönkköjä ja hajuttomia. 

Ivrean julkaisema Aoha Ride on suhteellisen laadukas, mutta itseäni häiritsi se, että ihmisistä käytettiin puhekielisesti sanaa "se".